Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

30.03.2021.

Апел: Купујмо здрава сертификована сјемена сигурних произвођача

Апел: Купујмо здрава сертификована сјемена сигурних произвођача Апелујемо на пољопривредне произвођаче да купују сертификована сјемена код субјеката који су регистровани за промет сјеменског материјала пољопривредног биља!

15.03.2021.

Ажурирана листа држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња

У складу са тачком 7. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове објављује листу подручја и држава, у којима постоји сумња, односно у којима је потврђена болест Афричке куге свиња...

11.03.2021.

Позив произвођачима да пријаве производњу

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове позива све регистроване произвођаче сјеменског и садног материјала као и регистроване произвођаче меркантилног кромпира и плодова цитруса да пријаве годишњу производњу.

10.03.2021.

Извјештај о спроведеним консултацијама на предлог Секторске анализе за 2021. годину

Након конституисања 42. Владе Црне Горе и доношења Уредбе о организацији и начину рада државне управе (“Сл. лист ЦГ”, бр. 118/20, 121/20, 1/21 и 2/21), сходно утврђеним органима државне управе и управним областима за које су исти основани спроведен је поновно процес програмирања и консултација на предлог Секторске анализе за 2021.годину за приоритене области складу са Законом о НВО.

08.03.2021.

Препорука произвођачима: Садња цијелих кртола кромпира

Препорука произвођачима: Садња цијелих кртола кромпира

Препоручује се произвођачима кромира да приликом садње не користе методу сјечења кртола кромпира.

25.02.2021.

Упозорење: Хитно уклањање гнијезда штетног организма бора - Тхауметопоеа питyоцампа

Упозорење: Хитно уклањање гнијезда штетног организма бора - Тхауметопоеа питyоцампа

Апелујемо на држаоце биља и друге заинтересоване стране да уколико примјете гнијезда штетног организма бора - Тхауметопоеа питyоцампа чија се гнијезда лако примјећују, потребно их је што прије механички уклонити, односно одсјећи и запалити.

25.02.2021.

ЕФСА - ЈЕДНО - Здравље, животна средина, друштво - Конференција 2022

ЕФСА -  ЈЕДНО - Здравље, животна средина, друштво - Конференција 2022

Прехрамбени системи налазе се на пресјеку између многих критичних изазова са којима се данас суочавамо: од борбе против климатских промјена, до спријечавања губитка биодиверзитета и смањења отпада.

25.02.2021.

Информација: Научно откриће у сарадњи канадских и црногорских микробиолога/фитопатолога

Информација: Научно откриће у сарадњи канадских и црногорских микробиолога/фитопатолога

Сарадња канадских и црногорских микробиолога/фитопатолога довела је до јединственог научног открића, нове фитопатогене гљиве из рода Бисцогниауxиа - узрочника убрзаног сушења букве у високовриједним шумама јужне Европе. Професори Биотехничког факултета Универзитета Црне Горе Јелена Латиновић и Недељко Латиновић у сарадњи са професором Владимиром Вујановићем и његовом лабораторијом за молекуларна истраживања на Университy оф Саскатцхеwан из Канаде, објавили су рад у децембарском броју престижног научног часописа Мицроорганисмс (Импацт Фацтор: 4.152)

23.02.2021.

Јавни позив на консултације заинтересованој јавности за утврђивање приоритетних области за расподјелу средстава невладиним организацијама у 2021. години

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, у складу са Уредбом о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија ("Сл. лист ЦГ", бр. 41/18), објављује...