Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

20.05.2021.

Објављен Јавни позив за обављање службених контрола на линији клања

На основу члана 138д став 1 Закона о ветеринарству (“Службени лист ЦГ”, број 30/12, 48/15, 57/15, 52/16 и 43/18), Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове расписала је Јавни позив за обављање службених контрола - прегледи копитара, папкара, живине, кунића и дивљачи прије и послије клања и свјежег меса (анте мортем и пост мортем).

18.05.2021.

На снагу ступила нова Наредба о забрани увоза и транзита пошиљки живине, птица и производа од живине и птица ради спречавања уношења високо патогене авијарне инфлуенце ("Службени лист ЦГ", бр. 43/2021)

На снагу ступила нова Наредба о забрани увоза и транзита пошиљки живине, птица и производа од живине и птица ради спречавања уношења високо патогене авијарне инфлуенце ("Службени лист ЦГ", бр. 43/2021)

Узимајући у обзир појаву вируса авијарне инфлуенце у земљама Европе из којих се у Црну Гору увози месо живине, Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је ради спречавања уношења високо патогене авијарне инфлуенце у Црну Гору доњела Наредбу о забрани увоза и транзита пошиљки живине, птица и производа од живине и птица ради спречавања уношења високо патогене авијарне инфлуенце ...

11.05.2021.

Обавјештење: Учестала питања о препорукама за употребу средстава за заштиту биља и активних супстанци

Поводом учесталих питања о средставима за заштиту биља и активним супстанцама у односу на Листу активних супстанци дозвољених за употребу у средствима за заштиту биља за 2021. годину која је усклађена са ЕУ листом, заинтересовану јавност обавјештавамо...

07.05.2021.

Промет животиња се мора одвијати по строго контролисаним условима у циљу заштите од уноса нарочито опасних болести

Спријечен нелегални увоз свиња - У циљу превенције од појаве болести афричке куге свиња, али и класичне куге свиња, Управа за безбједност хране, у сарадњи са надлежним институцијама, спроводи низ мјера и активности, како се болест не би појавила у Црној Гори.

21.04.2021.

Продужење рока за достављаје годишних пописа за овце/козе

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове обавјештава све држаоце оваца и коза у Црној Гори да ће се прихватати пријаве годишњих пописа оваца и коза достављених у надлежну ветеринарску амбуланту до 15.маја 2021. године.

14.04.2021.

УПОЗОРЕЊЕ: Сви корисници пестицида су у обавези да најмање 48 сати прије употребе истих обавијесте заинтересовану јавност

УПОЗОРЕЊЕ: Сви корисници пестицида су у обавези да најмање 48 сати прије употребе истих обавијесте заинтересовану јавност

Подсјећамо све кориснике пестицида су у обавези да најмање 48 сати прије употребе истих обавијесте заинтересовану јавност

14.04.2021.

Извјештај о спроведеним консултацијама за израду нацрта закона о изменама и допунама закона о заштити добробити животиња

У складу са Уредбом о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија (,,Сл. лист ЦГ“, број 41/18), Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, објавила је јавни позив у поступку консултовања заинтересоване јавности ради укључења у поступак припреме израде нацрта Закона о изменама и допунама закона о заштити добробити животиња.

12.04.2021.

Кампања подизања свијести о болести афричка куга свиња

Током 2020. године Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је спроводила низ превентивних мјера у циљу смањењу ризика од уношења и ширења болести афричке куге свиња на територији наше земље, а једна од њих је била и кампања подизања свијести која је за циљ имала постизање веће информисаности о ризику од појаве ове болести, о обавезама и мјерама којима се може спријечити односно смањити ризик од појаве.

12.04.2021.

Ниво резистенције на антибиотике и даље је висок код бактерија које узрокују инфекције преносиве храном

Ниво резистенције на антибиотике и даље је висок код бактерија које узрокују инфекције преносиве храном

Значајан број бактерија из родова Салмонелла и Цампилобацтер и даље је отпоран на антибиотике који се често користе код људи и животиња као и претходних година, објављено је у извјештају Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) и Европске агенције за безбједност хране (ЕФСА).

07.04.2021.

Позив произвођачима да воде евиденцију о употреби пестицида

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове подсјећа све кориснике средстава за заштиту биља да су у обавези да воде евиденцију о коришћењу пестицида ради постизања циљева система одрживе употребе пестицида и елиминисања негативних посљедица које могу настати од неправилне употребе пестицида.