Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

15.01.2021.

Одржан састанак везано за процедуре признавања регистрације средстава за заштиту биља у Црној Гори

Одржан састанак везано за процедуре признавања регистрације средстава за заштиту биља у Црној Гори Дана 13.01.2021.године, преко Wебеx апликације, одржан је састанак представника Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и Комисије за средства за заштиту биља са представницаима компанија за производњу пестицида: БАСФ, Баyер, Цортева Агрисциенце (ДоwДуПонт) и Сyнгента

14.01.2021.

Подсјећање о року за административне процедуре за регистрацију средстава за заштиту биља

Подстичу се произвођачи, увозници и дистрибутери средстава за заштиту биља да интезивирају подношење захтјева за регистрацију средстава за заштиту биља због спровођења административних процедура у поступку регистрације.

31.12.2020.

Саопштење: Рецимо НЕ петардама и другим питотехничким средствима

Саопштење: Рецимо НЕ петардама и другим питотехничким средствима

Долазак новогодишњих празника сваке године обиљежи појачана набавка и употреба петарди и других пиротехничких средстава, чиме се нарушава јавни ред и мир, узнемиравају грађани, угрожавају животиње, а нису ријетки случајеви повређивања животиња и људи, нарочито дјеце.

30.12.2020.

Обавјештење за увознике: Обавезна провјера активних супстанци наведених на етикетама сјеменског материјала прије увоза

Обавјештавају се увозници сјеменског материјала пољопривредног биља да у сусрет сезони увоза прије покретања поступка увоза изврше провјеру код својих добављача о активним супстанцама којима је тертиан сјеменски материјал.

26.12.2020.

Савјет за заштиту животиња: Поднијете кривичне пријаве за тровање паса

Савјет за заштиту животиња: Поднијете кривичне пријаве за тровање паса

Савјет за заштиту животиња оцијенио је да су протеклих година постигнути значајни искораци на плану стварања предуслова за заштиту добробити животиња, али да случајеви, какви су недавно тровање паса на улицама Подгорице, указују на потребу даљег јачања свијести и још интензивиније сарадње надлежних, посебно у дијелу казнене политике.

24.12.2020.

Обавјештење за држаоце: Обавезни годишњи попис оваца, коза и свиња на дан 31. децембар 2020. године

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове подсјећа све држаоце оваца/коза и свиња о обавези пријављивања годишњег пописа оваца/коза и свиња.

18.12.2020.

ЕППО АЖУРИРАО ПРОМЈЕНУ СТАТУСА ШТЕТНОГ ОРГАНИЗМА Аноплопхора глабрипеннис у Црној Гори

ЕППО АЖУРИРАО ПРОМЈЕНУ СТАТУСА ШТЕТНОГ ОРГАНИЗМА Аноплопхора глабрипеннис у Црној Гори

На основу достављених информација од стране Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, Европска и медитеранска организација за заштиту биља – ЕППО је на својој интернет страници ажурирала промјену статуса штетног организма Аноплопхора глабрипеннис (Мотсцхулскy) у Црној Гори, на начин да се Црна Гора сада сматра слободном од Аноплопхора глабрипеннис

18.12.2020.

Листа држава и подручја држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња

У складу са тачком 7. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове објављује листу подручја и држава, у којима постоји сумња, односно у којима је потврђена болест Афричке куге свиња, на основу података Међународне организације за здравље животиња и Европске комисије.

17.12.2020.

Извјештај: Реализација Програма пост-регистрацијске контроле средстава за заштиту биља – Резистентност

Извјештај: Реализација Програма пост-регистрацијске контроле средстава за заштиту биља – Резистентност

Реализацијом овога Програма током 2020. године, добијени су резултати који указују на одсуство резистентности псеудогљиве Пласмопара витицола према активној материји металаксил – М у прегледаним виноградима.

16.12.2020.

Извјештај: Реализација посебног надзора цикаде винове лозе Сцапхоидеус титанус и Цандидатус Пхyтопласма витис (Флавесценце дорèе)

Извјештај: Реализација посебног надзора цикаде винове лозе Сцапхоидеус титанус  и Цандидатус Пхyтопласма витис (Флавесценце дорèе)

Посебни надзор цикаде винове лозе Сцапхоидеус титанус и Цандидатус Пхyтопласма витис (Флавесценце дорèе) реализован у складу са Програмом фитосанитарних мјера за 2020. годину (Сл. лист ЦГ 9/20).