Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ИНФОРМАТИВНА КАМПАЊА НА ТЕРЕНУ У ЦИЉУ ЕДУКАЦИЈЕ О ЗЛАТНОЈ ЖУТИЦИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ

Датум објаве: 19.01.2022 14:25 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


У складу са планираним активностима Одсјек за здравствену заштиту биља врши дистрибуцију едукативних брошура о златној жутици винове лозе у објектима за промет средстава за заштиту биља, а истовремено врши и едукацију одговорних лица за здравље биља и промет средстава за заштиту биља, како би одговорна лица као дио сиситема у очувању здравља биља даље ширила информације и дистрибуирала брошуре држаоцима биља односно винове лозе који у овим објектима купују средства за заштиту биља.
У наставку је линк са ког се могу преузети брошуре (Споредни домаћини фитоплазме „Цандидатус Пхyтопласма витис“ која проузрокује златну жутицу винове лозе (ГРАПЕВИНЕ ФЛАВЕСЦЕНЦЕ ДОРÉЕ) и Цандидатус Пхyтопласма витис проузроковач златне жутице винове лозе):

Као што смо јавност већ информисали, лабораторијским анализама и генотипизацијом је потврђено да је појава златне жутице винове лозе на једном чокоту у Годињу поријеклом из природног резервоара.  Одсјек за здравствену заштиту биља је припремио брошуру са споредним биљкама домаћинима фитоплазме Цандидатус Пхyтопласма витис-проузроковача златне жутице винове лозе. Брошура са фотографијама споредних биљака домаћинима је штампана са циљем да се виноградари информишу које су и како изгледају биљне врсте које су природни резервоари фитоплазме Цандидатус Пхyтопласма витис (Флавесценце Дорèе), ради ефикаснијег спровођења фитосанитарних мјера тј. уништавања ових биљних врста у складу са анализом ризика у циљу спречавања уношења наведене фитоплазме у винограде.      
Главна биљка домаћин ове фитоплазме је винова лоза (Витис винифера) и остале врсте и калемови из рода Витис, а биљке које представљају природне домаћине  су  павитина Цлематис виталба, јова Алнус спп.,  кисјело дрво тј. пајасен-Аилантхус алтиссима и самоникла/дивља лоза.
Истраживањима је потврђено да инсект цикада Дицтyопхара еуропаеа може преносити фитоплазму Флавесценце Дорèе генотип ФД-Ц (ФД3) са павитине на винову лозу, а цикада Онцопсис ални са јове на винову лозу генотип ФД-Д (ФД2). Према томе павитина и јова представљају природне резервоаре заразе златном жутицом, коју са њих у винограде преносе наведени инсекти-вектори. Уколико је у винограду присутна цикада винове лозе Сцапхоидеус титанус која је вектор односно преносилац ове болести у виноградима, долази до брзог ширење болести у винограду, тако да акценат треба дати на постављање љепљивих жутих плоча у виноградима ради праћења присуства цикаде Сцапхоидеус титанус  и њеног благовременог уништавања извођењем прописаних хемијских третмана.
Осим брошуре која се односи на споредне биљке домаћине фитоплазме Цандидатус Пхyтопласма витис, ажурирана је и штампана брошура о златној жутици винове лозе у којој су дате детаљније информације о овој опасној болести винове лозе, симптомима који указују на њено могуће присуство, домаћинима, векторима тј. преносиоцима, хемијским третманима и другим фитосанитарним мјерама које су виноградари и други држаоци винове лозе дужни да врше ради спјечавања уношења и ширења златне жутице винове лозе.


УБХВФП

УБХВФП