Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ажурирана листа држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња због пријаве афричке куге свиња у Републици Сјеверној Македонији

Датум објаве: 10.01.2022 14:15 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


У складу са тачком 1. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), којом је прописано да се ради спречавање уношења нарочито опасне заразне болести афричке куге свиња у Црну Гору, забрањује увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња преко територије Црне Горе, поријеклом из држава, односно подручја држава Европске уније и других држава у којима према подацима Међународне организације за здравље животиња постоји сумња, односно у којима је потврђена болест афричке куге свиња.

С обзиром да је 9. јануара 2022. године, Република Сјеверна Македонија Међународној организацији за здравље животиња пријавила потврду болести афричка куга свиња на њеној територији, забрањен је увоз и транизит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња преко територије Црне Горе из Републике Сјеверне Македоније. Изузетно, увоз се може одобрити за одређене месне прерађевине, производе од меса и остале производе који садрже месо поријеклом од домаћих свиња само ако испуњавају захтјеве прописане Наредбом о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18).

У складу са тачком 7. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове објављује листу држава, у којима постоји сумња, односно у којима је потврђена болест афричке куге свиња, на основу података Међународне организације за здравље животиња и Европске комисије.

Ажурирану листу других држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња, можете преузети овдје: