Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Обавјештење за држаоце: Обавезни годишњи попис оваца, коза и свиња на дан 31. децембар 2021. године

Датум објаве: 29.12.2021 10:00 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове обавјештава све држаоце оваца/коза и свиња у Црној Гори да пријаве годишњи попис оваца/коза и свиња и  испуне своју обавезу која је утврђена Законом о идентификацији и регистрацији животиња (Сл. лист РЦГ, бр. 48/07 и Сл. лист ЦГ, бр. 73/10 и 48/15).

Држалац оваца и коза дужан је да врши попис 2 пута годишње са стањем на газдинству на дан 1. марта и 31. децембара текуће године и податке о извршеном попису достави надлежној ветеринарској амбуланти до 15. априла текуће године, односно до 15. јануара наредне године.

Држалац свиња дужан је да врши попис свиња 2 пута годишње са стањем на газдинству на дан 1. јула и 31. децембара текуће године и податке о извршеном попису достави надлежној ветеринарској амбуланти до 15. јула текуће године, односно до 15. јануара наредне године.

Годишњи попис је законска  обавеза свих држаоца оваца/коза и свиња, без обзира на број животиња на газдинству. То није нова обавеза већ редован посао којим  треба да се утврти тачан број оваца/коза и свиња.
Уколико држалац оваца/коза и свиња не пријави Годишњи попис оваца/коза и свиња не може:

остварити премије у сточарској производњи;
продати своје животиње регистрованим објектима за клање;
предати млијеко регистрованим објектима за прераду млијека;
кретати животиње на катуне, изложбе, пијаце;
добити Увјерење о здравственом стању животиња;
остварити право на накнаду штете у случају угинућа или усмрћивања животиња усљед појаве нарочито опасних и програмом одређених болести животиња на његовом газдинству.

Држаоци оваца/коза и свиња који не изврше обавезу пријављивања Годишњег пописа сносе трошкове спровођења мјера по Програму обавезних мјера здравствене заштите животиња и то:

превентивне вакцинације против антракса на подручјима која су проглашена дистриктима;
дијагностичка испитивања оваца/коза на бруцелозу.

Држаоци оваца/коза и свиња потребно је да се обрате својој ветеринарској амбуланти како би преузели образац ,,Годишњи попис оваца/коза,, и ,,Годишњи попис свиња,, и уредно попуњен врате надлежној амбуланит у законом предвиђеном року.

Инспекцијски надзор над идентификацијом животиња спроводи ветеринарска инспекција која, уколико утврди да држалац животиња не испуњава законом прописане обавезе , укључујући и достављање Годишњег пописа у прописаним роковима, предузима управне мјере и радње и изриче новчане казне.