Manja slova Veća slova RSS
>

NOVI ZAHTJEVI ZA UVOZ PLODOVA CITRUSA IZ ARGENTINE I EDUKACIJA U CILJU NJIHOVE IMPLEMENTACIJE

NOVI ZAHTJEVI ZA UVOZ PLODOVA CITRUSA IZ ARGENTINE I EDUKACIJA U CILJU NJIHOVE IMPLEMENTACIJE
Datum objave: 26.10.2021 10:00 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


U cilju zaštite proizvodnje citrusa u Crnoj Gori, kao i radi implementacije propisa Evropske Komisije u cilju pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, u novembru počinje primjena propisa vezano za nove zahtjeve za uvoz određenih plodova citrusa porijeklom Argentine u Crnu Goru radi sprječavanja unošenja štetnog organizma Phyllosticta citricarpa.

Jedan od zahtjeva je da će od novembra u Crnu Goru moći da se uvezu određeni plodovi citrusa iz Argentine samo ukoliko su porijeklom sa proizvodnih jedinica koje su, na osnovu detaljno sprovedenih fitosanitarnih kontrola, odobrene od nadležne argentinske službe za zdravlje bilja za izvoz u Evropsku Uniju i koje se nalaze na listi odobrenih proizvodnih površina sa njihovim odobrenim proizvodnim jedinicama za izvoz u Evropsku Uniju.

Ova lista odobrenih proizvodnih površina sa njihovim odobrenim proizvodnim jedinicama za izvoz u Evropsku Uniju, se ažurira svakodnevno od strane argentinske nadležne službe za zdravlje bilja i dostupna je državama članicama putem odgovarajućeg linka.

 

Radi provjere porijekla pošiljki određenih plodova citrusa koji se uvoze iz Argentine u Crnu Goru, Odsjek za zdravstvenu zaštitu bilja Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, obratio se argentinskoj službi za zdravlje bilja koja je Upravi dostavila link sa odgovarajućim password-om za Crnu Goru i na taj način omogućila uvid u listu odobrenih proizvodnih površina sa njihovim odobrenim proizvodnim jedinicama za izvoz u Evropsku Uniju.

Naime, zbog rizika od unošenja štetnog organizma Phyllosticta citricarpa plodovima limuna i pomorandži (Citrus limon (L.) N. Burm.f. i Citrus sinensis (L.) Osbeck) porijeklom iz Argentine, Evropska Komisija je ove godine Odlukom ((EU) 2021/682) uvela strožije zahtjeve za uvoz navedenih plodova na teritoriju Evropske Unije, a koji su prenešeni u crnogorski Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o fitosanitarnim mjerama za sprečavanje unošenja i širenja štetnog organizma Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, koji je u proceduri objavljivanja.

U skladu sa navedenim propisom Evropske Komisije, Argentina je poboljšala sertifikacijski sistem izvoza citrusa radi izvoza u Evropsku Uniju, tako što primjenjuje strožije fitosanitarne mjere koje se između ostalog odnose na:

-       obavezu registracije proizvodnih površina i njihovih proizvodnih jedinica na kojima se navedeni plodovi proizvode u Argentini i dodjelu jedinstvenih identifikacionih kodova („kodovi sljedivosti”) tim proizvodnim površinama i proizvodnim jedinicama;

-       redovne službene preglede kako bi se potvrdilo da na tim proizvodnim površinama i proizvodnim jedinicama nema štetnog organizma Phyllosticta citricarpa;

-       veći broj uzorkovanja na različitim nivoima;

-       blagovremeno dostavljanje Evropskoj Komisiji liste odobrenih proizvodnih površina sa njihovim odobrenim proizvodnim jedinicama za izvoz u EU, kako bi se osigurala sljedljivost.           

U cilju efikasnije implementacije gore navedenog Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o fitosanitarnim mjerama za sprečavanje unošenja i širenja štetnog organizma Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, čija je primjena planirana od sljedećeg mjeseca, održana je edukacija fitosanitarnih inspektora u PJ Bar uzimajuči u obzir da pošiljke citrusa iz Argentine najvećim dijelom dolaze preko Luke Bar, a u toku je edukacija i drugih fitosanitarnih inspektora u skladu sa frekvencijom uvoza navedenih pošiljki na mjestima unošenja u Crnu Goru.

 

U nastavku fotografije sa simptomima štetnog organizma Phyllosticta citricarpa, a u prilogu je Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o fitosanitarnim mjerama za sprečavanje unošenja i širenja štetnog organizma Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, koji je u proceduri objavljivanja.


Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika za sprečavanje unošenja i širenja štetnog organizma Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa  možete preuzeti OVDJE 


 UBHVFP


UBHVFP