Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ПЕФМЕД плус Регионални пројекат започео са реализацијом - Продуцт Енвиронментал Фоотпринт

ПЕФМЕД плус Регионални пројекат започео са реализацијом - Продуцт Енвиронментал Фоотпринт
Датум објаве: 12.07.2021 13:00 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


УБХВФП

Путем онлине конференције 09.07.2021. године одржан је уводни састанак и први управни састанак ПЕФМЕД ПЛУС регионалног пројекта - „Размјена и пренос метода и искустава о утицају пољопривредно-прехрамбених производа на животну средину у државама јадранског региона“.
  
Циљ ПЕФМЕД ПЛУС пројекта је повећање стручности и знања у процесу производње хране са аспекта смањења утицаја на животну средину. 

Током трајања пројекта, спроводиће се конкретне акције, које ће допринијети изградњи и подизању свијести и ширењу знања међу субјектима у пословању храном, представницима надлежних локалних и националних институција и невладином сектору. 

Учесници пројекта ПЕФМЕД ПЛУС ће кроз специфичну методологију (Национална мапа пута, ПЕФ Вики платформа, Социо-економски КПИ алати за маслиново уље, флаширану воду, вино и сир) имати прилику да се упознају са методама за смањење утицаја на животну средину приликом производње прехрамбених производа. Еколошки утицај производа и методологија за процијену биц́е преобликовани и прилагођени у практичне и спремне за употребу алате, који су вец́ тестирани у претходном ПЕФМЕД пројекту хттпс://www.пефмед-wики.еу/пефмед. 

Осим Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, партнери на овом пројекту су и:

• Италијанска национална агенција за нове технологије, енергију и одрживи економски развој - ЕНЕА, Италија
• Федералиментаре Сервизи срл - ФЕДСЕРВ, Италија
• Савез грче прехрамбене индустрије - СЕВТ, ГРЧКА
• Регионални центар за иновације и трансфер технологија Агрофоод - ЦРИТТ-ПАЦА, Француска
• Универзитет у Мостару - Пољопривредно-прехрамбени факултет - СУМ АПТФ, Босна и Херцеговина
• Сплитско-далматинска жупанија - СДЦ, Хрватска

Активности ПЕФМЕД ПЛУС пројекта започете су уводним састанком, на којем су присуствовали представници Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, Јелена Врачар Филиповић (менаџер пројекта) и Лазар Даковић (менаџер комуникације) и трајаће до 30.јуна 2022. године.

УБХВФП