Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Обавјештење за држаоце: Обавезни годишњи попис свиња на дан 1. Јул 2021. године

Датум објаве: 30.06.2021 14:00 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове обавјештава све држаоце свиња у Црној Гори да пријаве годишњи попис свиња и  испуне своју обавезу која је утврђена Законом о идентификацији и регистрацији животиња (Сл. лист РЦГ, бр. 48/07 и Сл. лист ЦГ, бр. 73/10 и 48/15).

Држалац свиња дужан је да врши попис свиња 2 пута годишње са стањем на газдинству на дан 1. јула и 31. децембара текуће године и податке о извршеном попису достави надлежној ветеринарској амбуланти до 15. јула текуће године, односно до 15. јануара наредне године.

Годишњи попис је законска  обавеза свих држалаца  свиња, без обзира на број животиња на газдинству. То није нова обавеза већ редован посао којим  треба да се утврди тачан број  свиња.

Уколико  држалац свиња не пријави Годишњи попис  свиња не може:

остварити премије у сточарској производњи;
продати своје животиње регистрованим објектима за клање;
кретати животиње на катуне, изложбе, пијаце;
добити Увјерење о здравственом стању животиња;
остварити право на накнаду штете у случају угинућа или усмрћивања животиња усљед појаве нарочито опасних и програмом одређених болести животиња на његовом газдинству.

Држаоци свиња потребно је да се обрате својој ветеринарској амбуланти како би преузели образац  ,,Годишњи попис свиња,, и уредно попуњен врате надлежној амбуланит у законом предвиђеном року.

Инспекцијски надзор над идентификацијом животиња спроводи ветеринарска инспекција која, уколико утврди да држалац животиња не испуњава законом прописане обавезе , укључујући и достављање Годишњег пописа у прописаним роковима, предузима управне мјере и радње и изриче новчане казне.