Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Савјет за заштиту животиња: Успостављена процедура за поступање у случају напуштених животиња

Савјет за заштиту животиња: Успостављена процедура за поступање у случају напуштених животиња
Датум објаве: 16.06.2021 14:15 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


Успостављање јасне процедуре за збрињавање напуштених животиња, а коју треба да спроведу надлежне институције, допринијеће ефикаснијем рјешавању проблема, превасходно са псима луталицама, али и другим жиотињама, оцијењено је на посљедњој сједници Савјета за заштиту животиња.

Без обзира што су надлежности по питању збрињавања напуштених животиња дефинисане и јасне, јер услове и начин држања животиња прописује и спроводи  јединица локалне управе, успостављање ове процедуре поступања биће значајан искорак у рјешавању овог дугогодишњег изазова, сагласни су у Савјету.

Дефинисано је да је за напуштене животиње надлежна локална самоуправа на чијој територији се затекну. Сходно процедури, локална самоуправа се оглашава о случају напуштених животиња. Уколико се за њих не докаже власништво појединаца, животиње постају власништво локалне самоуправе, која утврђује даље поступање са њима. 

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и Савјет за заштиту животиња на располагању су да у таквим случајевима пруже сву потребну, и стручну и организациону помоћ, у рјешавању оваквих проблема. 

И овом приликом, Савјет је поновио да се, сходно прописима, држаоци морају одговорно понашати према својим животињама, да су обавезни да предузму све прописане мјере за правилно држање и узгој, јер ће у противном све животиње које се нађу без надзора бити одузете, а против несасвјесних власника биће предузете адекватне мјере санкционисања. 

Такође, на овој сједници, чланови Савјета, након разматрања, позитивно су одговорили на обраћање Специјалистике ветеринарске лабораторије, у коме се тражи стручно мишљење и одобрење за извођење експеримената на животињама у циљу реализације научно истраживачког рада. Пројекат се спроводи у оквиру ,,Хоризонт 2020“, који финансира Европска комисија, а односи се на додатна истраживања везана за двије вирусне болести говеда и свиња – афричке куге свиња и квргаве коже говеда. Оцијењен је оправданим сваки експеримент на животињама, у научно истраживачке сврхе, а који испоштује одредбе Закона о добробити животиња. У контексту предметног захтјева, констатовано је да је у питању уобичајено вађење крви животињама, а за потребе научног експеримента.

Поводом обраћања цивилног сектора, везано за употребу дозвољених средстава за лијечење животиња у регистрованим ветеринарским амбулантама, констатовано је да су у употреби, искључиво, медицинска средства која су прошла ригорозне процедуре добијања дозволе од стране Института за љекове и медицинска средства Црне Горе. 

Савјет је информисан да се пројекти цивилног сектора у области заштите добробити животиња, подржани кроз јавни позив у 2020. години, реализују предвиђеном динамиком. Сугерисао је да се посвети нарочита пажња креирању јавног позива за финансирање пројеката за 2021. годну, како би резултати подржаних пројеката били још видљивији на терену. 

Закључено је да су реализоване све планиране активности дефинисане у претходном периоду по питању заштите добробити животиња, међу којима је и Предлог програма за контролу популације паса са акционим планом који је послат на мишљење надлежним институацијама, са очекивањем да ће исти бити усвојен убрзо од стране Владе Црне Горе. Савјет ће у наредном периоду  пратити  и активности  Радне групе која ради на измјенама и допунама Закона о заштити добробити животиња, како би се ова област у потпуности ускладила са ЕУ легислативом и превазишли проблеми који постоје у примјени постојећег закона.

Посебан акценат је стављен на важност мјера здравствене заштите, које су неопходне за заштиту добробити животиња и кључну улогу ветеринарских организација у томе. 


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове