Manja slova Veća slova RSS
>

Kampanja podizanja svijesti o bolesti afrička kuga svinja

Datum objave: 12.04.2021 13:00 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


Tokom 2020. godine Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je sprovodila niz preventivnih mjera u cilju smanjenju rizika od unošenja i širenja bolesti afričke kuge svinja na teritoriji naše zemlje, a jedna od njih je bila i kampanja podizanja svijesti koja je za cilj imala postizanje veće informisanosti o riziku od pojave ove bolesti, o obavezama i mjerama kojima se može spriječiti odnosno smanjiti rizik od pojave.

Kampanja je sprovedena u organizaciji UBHVFP, a uz finansijsku podršku Evropske komisije, u periodu od 06.08. do 31.12.2020. godine.

Kampanja je podrazumijevala informisanje ciljnih grupa i zainteresovane javnosti putem tv spota, bilborda, postera i flajera, kao i održavanje radionica i sastanaka sa svim ciljnim grupama koje mogu doprinijeti sprečavanju unošenja, odnosno ranom otkrivanju pojave bolesti u našoj zemlji. Održane su radionice za veterinare, lovce, držaoce svinja, šumare, rendzere u Nacionalnim parkovima, turističke organizacije i vodiče, predstavnike policije i carine na graničnim prelazima i druge ciljne grupe. Svi akteri u procesu sprečavanja pojave afričke kuge svinja su u toku kampanje upoznati sa odgovornostima i obavezama, odnosno onim što svako od njih u okviru svoje djelatnosti treba da preduzme kako bi se spriječila pojava bolesti i kako bi se u slučaju pojave uz rano otkrivanje pravovremeno reagovalo i spriječilo njeno dalje širenje. 

Afrička kuga svinja je zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja i ne predstavlja opasnost za ljude, dok je za svinje i svinjarstvo naročito opasna i uzrokuje velike ekonomske štete. Protiv ove bolesti ne postoji vakcina niti efikasna terapija. Jedini metod prevencije i borbe jeste strogo poštovanje biosigurnosnih mjera i usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje oboljelih i na bolest sumnjivih jedinki. 

Najvažniji izvor zaraze predstavljaju i oboljele domaće i divlje svinje kao i njihovi leševi. Čovjek može biti bitan faktor u širenju bolesti prenosom virusa mehaničkim putem- obućom, odjećom i opremom, a virus može dugo zadržati aktivnost i u termički neobrađenim proizvodima porijeklom od svinja. 

Napominjemo, afrička kuga svinja nikada nije registrovana na teritoriji Crne Gore, a s obzirom na prisustvo virusa u zemljama regiona  postoji visok rizik od pojave u našoj zemlji.

Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ostalim nadležnim službama kontiunirano i u 2021. godini preduzima sve neophodne preventivne mjere u cilju maksimalnog smanjivanja rizika pojave bolesti u Crnoj Gori, kao i umanjenja negativnih posljedica u slučaju pojave bolesti. 

Na sledećem dokumentu u detaljnom izjveštaju o sprovedenoj kampanji podizanja svijesti možete pronaći više informacija: