Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Кампања подизања свијести о болести афричка куга свиња

Датум објаве: 12.04.2021 13:00 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


Током 2020. године Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је спроводила низ превентивних мјера у циљу смањењу ризика од уношења и ширења болести афричке куге свиња на територији наше земље, а једна од њих је била и кампања подизања свијести која је за циљ имала постизање веће информисаности о ризику од појаве ове болести, о обавезама и мјерама којима се може спријечити односно смањити ризик од појаве.

Кампања је спроведена у организацији УБХВФП, а уз финансијску подршку Европске комисије, у периоду од 06.08. до 31.12.2020. године.

Кампања је подразумијевала информисање циљних група и заинтересоване јавности путем тв спота, билборда, постера и флајера, као и одржавање радионица и састанака са свим циљним групама које могу допринијети спречавању уношења, односно раном откривању појаве болести у нашој земљи. Одржане су радионице за ветеринаре, ловце, држаоце свиња, шумаре, рендзере у Националним парковима, туристичке организације и водиче, представнике полиције и царине на граничним прелазима и друге циљне групе. Сви актери у процесу спречавања појаве афричке куге свиња су у току кампање упознати са одговорностима и обавезама, односно оним што свако од њих у оквиру своје дјелатности треба да предузме како би се спријечила појава болести и како би се у случају појаве уз рано откривање правовремено реаговало и спријечило њено даље ширење. 

Афричка куга свиња је заразна болест искључиво домаћих и дивљих свиња и не представља опасност за људе, док је за свиње и свињарство нарочито опасна и узрокује велике економске штете. Против ове болести не постоји вакцина нити ефикасна терапија. Једини метод превенције и борбе јесте строго поштовање биосигурносних мјера и усмрћивање и нешкодљиво уклањање обољелих и на болест сумњивих јединки. 

Најважнији извор заразе представљају и обољеле домаће и дивље свиње као и њихови лешеви. Човјек може бити битан фактор у ширењу болести преносом вируса механичким путем- обућом, одјећом и опремом, а вирус може дуго задржати активност и у термички необрађеним производима поријеклом од свиња. 

Напомињемо, афричка куга свиња никада није регистрована на територији Црне Горе, а с обзиром на присуство вируса у земљама региона  постоји висок ризик од појаве у нашој земљи.

Управа за безбиједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и осталим надлежним службама контиунирано и у 2021. години предузима све неопходне превентивне мјере у циљу максималног смањивања ризика појаве болести у Црној Гори, као и умањења негативних посљедица у случају појаве болести. 

На следећем документу у детаљном изјвештају о спроведеној кампањи подизања свијести можете пронаћи више информација: