Manja slova Veća slova RSS
>

Apel: Kupujmo zdrava sertifikovana sjemena sigurnih proizvođača

Apel: Kupujmo zdrava sertifikovana sjemena sigurnih proizvođača
Datum objave: 30.03.2021 13:00 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da kupuju sertifikovana sjemena kod subjekata koji su registrovani za promet sjemenskog materijala poljoprivrednog bilja!

Kupovinom sertifikovanog sjemena koje je kontrolisano od strane nadležnih službi, možete izbjeći da proizvodnja bilja od samog početka bude osuđena na gubitke jer se može desiti da zbog zaraženog sjemena u startu imate zaraženo bilje, a samim tim i gubitke u proizvodnji. 

Takođe apelujemo na proizvođače da sačuvaju račun prilikom kupovine sjemena u slučaju da se potvrdi eventualna zaraza sjemena štetnim organizmom.

Jedan od aktuelnih štetnih organizama koji može prouzrokovati ogromne gubitke u proizvodnji paradajza i paprike je virus smeđe naboranosti ploda paradajza Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) koji se prenosi zaraženim sjemenom i rasadom, o čemu smo javnost već upoznali u prethodnom periodu.

Treba imati u vidu da je rizik od unošenja virusa smeđe naboranosti ploda paradajza povećan ukoliko se navedeno bilje unosi iz država u kojima je zabilježeno prisustvo ovog virusa. 

Prisustvo ovog virusa je prvi put zabilježeno u Izraelu 2014. godine na paradajzu u zaštićenom prostoru, a 2015. godine u Jordanu takođe na paradajzu. Prema podacima EPPO ovaj virus je otkriven u sljedećim državama i izazvao je veliku zabrinutost kod proizvođača paradajza i paprike:

Evropa: Njemačka, Kipar, Grčka, Italija, Holandija, Španija, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, a 2020.godine je otkriven i u Belgiji, Češkoj Republici i Francuskoj.
Azija: Kina, Izrael, Jordan.
Sjeverna Amerika: SAD, Meksiko. 

Osnovne informacije kojima smo upoznali javnost u prethodnom periodu o virusu smeđe naboranosti ploda paradajza Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), možete preuzeti na sljedećem linku: