Manja slova Veća slova RSS
>

Izvještaj: Realizacija posebnog nadzora nad štetnim organizmom Aromia bungii

Izvještaj: Realizacija posebnog nadzora nad štetnim organizmom Aromia bungii
Datum objave: 26.01.2021 13:00 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFP UBHVFP
Posebni nadzor nad štetnim organizmom Aromia bungii je realizovan u skladu sa Programom fitosanitarnih mjera za 2020. godinu (Sl. list CG 9/20). 

Aromia bungii je štetni organizam koji je prirodno zastupljen u Aziji, ali za Evropu je karantinski štetni organizam i njegovo širenje u Evropi moglo bi prouzrokovati velike štete naročito na vrstama roda Prunus. Za sada je u Evropi prisutan na ograničenom području u Italiji i Njemačkoj gdje se sprovode fitosanitarne mjere za iskorjenjivanje ovog štetnog organizma. 

Radi spječavanja unošenja i širenja ovog štetnog organizma na teritoriju Evropske Unije, Evropska Komisija je regulisala ovaj štetni organizam propisom kojim su donešene fitosanitarne mjere za spečavanje unošenja i širenja Aromia bungii, kao i mjere u slučaju otkrivanja njegovog prisustva. U skladu sa navedenim propisom u Crnoj Gori je na snazi Pravilnik o fitosanitarnim mjerama za sprečavanje unošenja i širenja štetnog organizma Aromia bungii (Faldermann), „Sl.list CG“, broj 15/19.

UBHVFPNadzor nad Aromia bungii u Crnoj Gori, vrši se radi potvrđivanja statusa da je Crna Gora slobodna od ovog štetnog organizma. Pregledi sadnog materijala vrsta roda Prunus vršeni su od strane entomologa Fitosanitarne laboratorije Biotehničkog fakulteta-odgovornog lica za vršenje posebnog nadzora nad Aromia bungii. Pregledi sadnog materijala vrsta roda Prunus vršeni su u rasadnicima, poljoprivrednim apotekama i distributivnim centrima na prisustvo oštećenja, odnosno znakova koji bi ukazivali na eventualno prisustvo štetnog organizma. Pregledi su rađeni u rasadnicima i poljoprivrednim apotekama na području Bara i Podgorice, kao i u vrtnim centrima u Radanovićima i na području Podgorice. Rađeni su vizuelni pregledi na koštičavim voćnim vrstama (breskva, nektarina, kajsija, badem, višnja, trešnja i šljiva). Na biljkama je tražena piljevina koju prouzrokuju larve i izlazne rupe koje pravi imago kada napušta napadnutu biljku. 

Posebnim nadzorom nije utvrđeno prisustvo štetnog organizma Aromia bungii, kao ni znaci njegovog prisustva.