Manja slova Veća slova RSS
>

Kampanja Uprave za bezbjednost hrane: U prevenciji pojave afričke kuge svinja najvažnija informisanost i odgovornost

Kampanja Uprave za bezbjednost hrane: U prevenciji pojave afričke kuge svinja najvažnija informisanost i odgovornost
Datum objave: 22.09.2020 16:40 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno nastavljaju aktivnosti u cilju sprečavanja pojave bolesti afričke kuge svinja na teritoriji Crne Gore. 

Od 2018 godine, kada je procijenjeno da spadamo u red država pod rizikom od pojave ove bolesti, u kontinuitetu se sprovode mjere za sprečavanje pojave afričke kuge svinja. Zbog povećanog rizika od pojave bolesti na našoj teritoriji, u 2020. godini intenzivirane su aktivnosti, posebno na podizanju svijesti javnosti s obzirom na prirodu ove bolesti i načine prenosa, gdje je ljudski faktor jedan od najznačajnijih. 

Afrička kuga svinja je virusna zarazna bolest svinja (domaćih i divljih) koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom i do 100%.

Afrička kuga svinja nije opasna za ljude i druge životinje.  

Bolest se ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti. Preventivne mjere su jedini način za sprečavanje pojave i zaustavljanje daljeg širenja bolesti. U slučaju pojave, jedina mjera je usmrćivanje oboljelih i na bolest sumnjivih životinja, kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava.  

Bolest se širi Evropom

Podsjećamo, afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore. Nakon pojave afričke kuge svinja u Gruziji 2007.godine, registrovana je i u Rusiji i otada se širi, na područje Evrope i Azije. Trenutno je u Evropi zabijležena u Litvaniji, Letoniji, Polјskoj, Ukrajini, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Moldaviji, Belgiji, Grčkoj, Srbiji, a prije desetak dana registrovana je i u Njemačkoj. Bolest je zabilježena i u Africi (odakle i potiče). 

Mjere prevencije za sada uspješne u Crnoj Gori 

Mjere prevencije koje Crna Gora sprovodi obuhvataju pojačani nadzor domaćih i divljih svinja, rigoroznu kontrolu uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja na graničnim inspekcijskim mjestima, informisanje svih zainteresovanih strana i ukupne javnosti o opasnosti od pojave ove bolesti i druge mjere. Na snazi je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja kojom je propisana zabrana uvoza domaćih i divljih svinja, kao i uslovi za bezbjedan uvoz proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja iz područja država u kojima je potvrđena ova bolest, a u skladu sa praksom zemalja EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Kampanja podizanja svijesti o rizicima i obavezama

I u 2020. godini nastavilo se sa mjerama nadzora divljih i domaćih svinja, kao i kampanjom podizanja svijesti, kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, koji je sastavni dio Agrobudžeta. Dio mjera finasira se od strane Evropske komisije.

Jedna od ključnih aktivnosti u prevenciji pojave bolesti je kampanja podizanja svijesti koja ima za cilj veću informisanost o riziku od pojave ove bolesti, o obavezama i mjerama kojima se može spriječiti odnosno smanjiti rizik od pojave.

U ovoj godini obezbijeđena su i sredstva za isplatu naknade  u iznosu od 40€ za svako lice koje pruži sigurnu informaciju o pronalasku leša divlje svinje. U tu svrhu otvorena je dežurna telefonska linija na broj 067 666 632.

Kampanja obuhvata više aktivnosti: 

- informisanje putem bilborda koji su postavljeni na 40 značajnih lokacija na teritoriji Crne Gore, sa informacijama za lovce, držaoce svinja, turiste i građane;
- izrađeni su i distribuiraju se flajeri sa ključnim informacijama o bolesti i mjerama prevencije 
- informisanje putem postera;
- informativni audio i video spot na radiju i televiziji (javni servis – RTCG) i lokalne radio i televizijske stanice;
- održavanje radionica i treninga za ciljne grupe: držaoci svinja, Uprava za šume, po područnim jedinicama, Lovački savez i lovačke organizacije, veterinari i veterinarski inspektori, Veterinarska komora Crne Gore, nacionalni parkovi Crne Gore i parkovi prirode, klanice i mesna industrija, uvoznici i prerađivači mesa svinja, zaposleni u Upravi carine i Upravi policije, na graničnim prelazima, turističke organizacije, planinari i nadležne službe u lokalnim upravama.

Istovremeno, Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) je u sklopu kampanje za podizanje svijesti o afričkoj kugi svinja za zemlje jugoistočne Evrope pokrenula web stranicu na kojoj objavljuje informativne materijale, a koji su dostupni i na crnogorskom jeziku: 


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove