Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Заједнички против болести које не познају границе

Представници Црне Горе у Софији на регионалном састанаку поводом афричке куге свиња

Представници Црне Горе у Софији на регионалном састанаку поводом афричке куге свиња
Датум објаве: 10.09.2019 12:10 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР
Представници земаља региона у којима се појавила болест афричке куге свиња (Бугарска, Румунија, Мађарска, Србија), као и осталих земља Европе у којима постоји ризик од преношења ове болести, међу којима је и Црне Гора,  окупили су се данас у Софији, како би размотрили и договорили најбоље моделе сарадње и координације за ефикасно спровођење мјера за сузбијање и спрјечавање ширења ове болести која претставља пријетњу секторима свињогојства у овим земљама.  

Тим поводом одржава се 14. састанак ескпертске групе за афричку кугу свиња у оквиру Глобалног оквира за болести које не познају границе (ГФ ТАДс). Глобални оквир за болести које не познају границе формиран је од стране Међународне организације за здравље животиња (ОИЕ) и Организације за храну и пољопривреду (ФАО), као и Европске комисије. Посебан фокус биће на сарадњи земаља региона, успостављању координираних активности и спровођењу мјера за спрјечавање ширења болести афричке куге свиња. Састанку присуствују  комесар Европске комисије за област безбједнсоти хране Виталис Андријукаитис и директорица ОИЕ-а Моника Елоит.

Узимајући у обзир ширење афричке куге свиња европским континентом, појаву болести у Мађарској, Румунији, Бугарској и Србији, начин преношења и ширења, непостојање вакцине, као ни ефикасне терапије против ове болести, постоји ризик од уноса ове болести и на остале европске земље, па и територију Црне Горе. Самим тим, заједнички интерес је примјена свих међународно прописаних превентивних мјера за спречавање појаве болести, а у случају појаве, правовремена пријава и дијагностика како би се посљедице болести свеле на најмању могућу мјеру.
Црна Гора је, како је домаћа јавност упозната, одговорно поступила и када је ријеч о овом ризику везаном за болести животиња које не познају границе. Правовремено су предузете све превентивне мјере, како у дијелу забране увоза ризичних производа и контроле на граници, тао и у дијелу информисања и едукације  фармера, ловаца и надлежних институција у циљу спровођења мјера и биосигурносних активности на унутрашњем нивоу. 

Са предузетим активностима, учеснике међународног скупа у Софији упознао је државни секретар Министарства пољопривреде и руралног развоја Ђуро Жугић, који предводи црногорску делегацију у којој су и представници Управе за безбједност хране, ветерину И фитосанитарне послове, на челу са директорицом Весном Даковић која на састанку учесвује и као потпредсједница регионалне европске комисије ОИЕ. 

У обраћању учесницима састанка Жугић је исказао спремност Црне Горе да допринисе заједничким активностима земаља региона и Европе и на овом плану, истичући да су надлежне институције и Влада Црне Горе одговорно реаговале и да са пажњом прате даљу ситуацију везану за афричку кугу свиња.

Он је подсјетио да је, захваљујући таквом приступу – одговорном реакцијом и  координираном и снажном регионалном сарадњом, уз пуну подршку Европске комисије, успјела да се на најбољи начин избори са болесћу квргаве коже говеда и заустави даље ширење ка земљама Европе.

„Свјесни смо да је афричка куга свиња болест која захтјева другачије мјере и другачији приступ у дијелу спровођења мјера превенције и спрјечавања ширења, али успјех на том плану свакако зависи од свих нас, прије свега отвореног и искреног односа који може бити од велике помоћи за рано откривање болести, предузимање мијера, али и међусобну трговину, која је у оквиру региона и даље врло динамична“, казао је Жугић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја