Manja slova Veća slova RSS
>

EFSA - Bolest kvrgave kože: 2018. godina bez novih slučajeva bolesti na Balkanu

EFSA - Bolest kvrgave kože: 2018. godina bez novih slučajeva bolesti na Balkanu
Datum objave: 25.03.2019 09:22 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Vakcinacija i ostale mjere kontrole uspješno su zaustavile epidemiju bolesti kvrgave kože goveda (Lumpy Skin Disease - LSD) na Balkanu, ukazuju novi podaci.

Posljednji izvještaj EFSA-e o statusu bolesti u jugoistočnoj Evropi pokazuje da nije bilo novih slučajeva bolesti u 2018. godini. Broj slučajeva drastično je smanjen sa 7.483 u 2016., na 385 u 2017. godini, a najnoviji podaci ukazuju na činjenicu da bolest trenutno nije prisutna u regionu.

Više od 2,5 miliona goveda je vakcinisano 2018. godine, čime je ostaverena pokrivenost vakcinisane populacije žiuvotinja iznad 70% širom regiona.

LSD je međutim još uvjek prisutna u Rusiji, Turskoj i Gruziji, gdje je u toku 2018. bilo 63, 46 i 6 pojava.

Zbog stalne opasnosti od ponovnog uvođenja u zemlje pogođene LSD-om, u izvještaju je data preporuka da se program vakcinacije nastavi i 2019. godine u visokorizičnim područjima Balkana, kao što su Grčka, Bugarska, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i južni dio Srbije.

Pored toga, od svake zemlje koja ukida program vakcinacije očekuje se da dokaže da  je uspostavljen sistem nadzora u skladu sa smjernicama Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE). Hrvatska je prošle godine uspješno implementirala takav program.

O bolesti

LSD je virusna bolest goveda koja je unešena u Grčku preko Turske krajem 2015. godine. U proljeće 2016. godine novi slučajevi bolesti su prijavljeni u Grčkoj, Bugarskoj, severnoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu. 

EFSA LSD Report March 2019