Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен конкурс за ветеринарске амбуланте за спровођење мјера здравствене заштите животиња

Датум објаве: 02.03.2017 17:36 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Министарства пољопривреде и руралног развоја објавила је данас јавни конкурс за уступање послова од јавног интереса за спровођење мјера утврђених програмом обавезних мјера здраствене заштите животиња за период 2017 - 2018.

Конкурс је намјењен је ветеринарским амбулантама.

Програм обавезних мјера здравствене заштите животиња у 2017. години, који је објављен у "Службеном листу ЦГ", број 12/17 садржи 21 потпрограм. Утврђене су мјере за заштиту здравља животиња које обухватају: праћење, спрјечавање појаве, откривање, сузбијање и искорјењивање одређених заразних и паразитских болести. Обухвата и идентификацију и регистрацију животиња неопходну за систематско праћење кретања животиња и благовремено откривање заразних болести. Садржи и мјере ветеринарског јавног здравља, ради благовременог откривања и превенције појаве болести преносивих храном код људи односно ради заштите здравља људи.

Прописане мјере имају за циљ обезбјеђивање узгоја и производње здравих животиња, безбједних и здравствено исправних производа животињског поријекла и хране за животиње, заштите људи од зооноза, заштите добробити животиња и заштите животне средине.

Средства предвиђена Пограмом мјера опредијељена су Законом о Буџету Црне Горе за 2017. годину у износу од 1.380.000 еура. Овогодишњим Програмом обухваћене су и нарочито опасне заразне болести, које су биле присутне у 2016. години, болест квргаве коже говеда и болест плавог језика, за које су обезбијеђена посебна новчана средства и донације.

Свјеже искуство са болестима квргава коже говеда и плави језик упућује и на потребу да подсјетимо држаоце животиња на законске обавезе. Право на коришћење мјера здравствене заштите животиња које се финансирају из буџета држаоци имају само ако испуњавају законима предвиђене обавезе. Стога позивамо држаоце да поштују прописе из области ветеринарства, идентификације и регистрације животиња, као и заштите добробити животиња. У супротном, сами ће сносити трошкове спровођења мјера утврђених Програмом мјера. Такође, у случају појаве нарочито опасних заразних болести немају право на накнаду штете, у случају угинућа животиња.

Програм мјера ЗЗЖ 2017

образац за пријаву на конкурс

Конкурс