Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Пројекти

08.11.2016.

Упис стране сорте у регистар сорти и подлога

Упис стране сорте у регистар сорти и подлога Стране сорте су све сорте које нијесу створене у Црној Гори. Поступак уписа стране сорте у регистар сорти и подлога Црне Горе регулисан је Законом о садном материјалу (“Службени лист РЦГ”, број 28/06 и “Службени лист ЦГ”, број 61/11) и Правилником о садржају захтјева за упис стране сорте у регистар сорти и подлога (“Службени лист ЦГ” бр.41/14).

07.11.2016.

Заштита нових биљних сорти

Заштита нових биљних сорти

Заштита биљних сорти је ексклузивно право додијељено оплемењивачу као ствараоцу нове биљне сорте. Стварање нових сорти је сложен процес који захтијева велики труд, знање и финансијска улагања, уградњу научних сазнања из области генетике, оплемењивања биља и велико искуство и свеукупна интелектуална сазнања ствараоца нове биљне сорте.

07.11.2016.

Саопштење за јавност: Почиње кампања јачања свијести о систему заштите биљних сорти у Црној Гори

Уз подршку пројекта “Развој безбједности хране и фитосанитарних служби у Црној Гори” који финансира Европска унија данас почиње тронедјељна кампања јачања свијести о систему заштите биљних сорти у Црној Гори. Кампању ће спровести Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове – Сектор за фитосанитарне послове, институција која је одговорна за спровођење система заштите биљних сорти. Активности кампање се реализују у складу са европским и међународним стандардима који се односе на ову област, са циљем јачања свијести произвођача сјеменског и садног материајала.

30.03.2016.

Предприступни програм Европске агенције за безбједност хране ЕФСА-е

Европска агенција за безбједност хране (енг. Еуропеан Фоод Сафетy Аутхоритy, ЕФСА) је кровно тијело за питања безбједности хране на подручју Европе. Задатак ЕФСА-е је научна процијена ризика и комуникација о ризицима везаним за цијели прехрамбени ланац у циљу обезбијеђивања безбједности хране на подручју Европе. У Европској унији, поступак процјене ризика одвија се независно од поступка управљања ризицима поријеклом из хране. Рад ЕФСА-е обухвата сва подручја прехрамбеног ланца – безбједност хране и хране за животиње, исхрану, здравље и добробит животиња, као и здравље и заштиту биља. ЕФСА пружа независне и квалитетне научне савјете и израђује стручне процјене које се темеље на научним подацима, за потребе европских доносиоца одлука – Европске комисије, Европског парламента и држава чланица. На тај начин ЕФСА помаже руководиоцима на подручју Европе при доношењу стручних одлука у сврху побољшања безбједности хране у ЕУ.