Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje za javnost

Počinje kampanja jačanja svijesti subjekata u poslovanju hranom u Crnoj Gori

Datum objave: 28.11.2016 10:44 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


U sklopu projekta “Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori” koji se finansira od strane Evropske unije i uz kontribuciju Minstarstva poljoprivrde i ruralnog razvoja, danas počinje tronedjeljna kampanja jačanja svijesti subjekata u poslovanju hranom. Kampanju će sprovesti Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove – Sektor za bezbjednost hrane, u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, Privrednom komorom i Specijalističkom veterinarskom laboratorijom.

Aktivnosti kampanje će se fokusirati na obaveze subjekata u poslovanju hranom u skladu sa novim zakonodavnim okvirom, posebno na pitanja vezana za registraciju i odobravanje objekata u poslovanju hranom, opšte i posebne zahjeve vezane za higijenu hrane, te sljedljivost i informacije vezane za obaveze subejakta u poslovanju hranom.

S tim u vezi, izrađen je odgovarajući informativni materijal koji se bavi: zahtjevima higijene za objekte i prostorije u kojima se proizvode male količine primarnih proizvoda za ishranu ljudi; procedurama za podnošenje zahtjeva za odobravanje objekata u poslovanju hranom i odstupanjima u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane.

Cilj projekta “Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori”, u okviru kojeg se sprovodi ova kampanja, je poboljšanje sistema bezbjednosti hrane i fitosanitarnih standarda za dobrobit potrošača i olakšavanje međunarodne i evropske trgovine poljoprivrednim i prerađenim poljoprivrednim proizvodima u Crnoj Gori.