Manja slova Veća slova RSS
>

Jesenja škola “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane”

Jesenja škola “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane”
Datum objave: 22.10.2019 13:00 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFP
U periodu od 14. do 18. oktobra Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) je održala jesenju škola u Osijeku, Hrvatska na temu “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane” u kojoj su učestvovali i predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI) i Univerziteta Donja Gorica.

Jesenja škola je organizovana u okviru programa IPA 2019-2021, predpristupnog programa finansiranog od strane Evropske komisije.

Eksperti Hrvatske agencije za sigurnost hrane i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) upoznali su učesnike sa dešavanjima u EU kao i sa trenutnom situacijom u Hrvatskoj u oblasti bezbjednosti hrane.

Program je imao za cilj razumjevanje rada EFSA-e, kao i razmjenu mišljenja i uspostavljanje mehanizma razmjene podataka između predpristupnih zemalja, država članica EU i EFSA-e. Učesnici su upoznati sa načinom prikupljanja podataka i izvještavanja EU kada su u pitanju zoonoze, hemijske rezidue u hrani, antimikrobna rezistencija, trovanja izazvana hranom, kao i sa načinima prikupljanja podataka o potrošnji hrane na nacionalnom nivou. Posebna pažnja stavljena je  na komunikaciju u kriznim situacijama kao i  na podizanje spremnosti regiona da se suoči sa rizicima u hrani.

Pored predstavnika Crne Gore ovoj jesenjoj školi su prisustvovali i predstavnici institucija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova, i Turske.