Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Информација о тренутном стању по питању вакцинације говеда против болести плавог језика

Информација о тренутном стању по питању вакцинације говеда против болести плавог језика
Датум објаве: 13.04.2017 15:26 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Вакцинација говеда против болести плавог језика на цијелој територији Црне Горе, чије је спровођење почело 7. априла 2017. године, одвија се планираном динамиком, у складу са Планом вакцинације. Закључно са 12. априлом, вакцинисано је 37,5% укупне популације говед која подлијеже вакцинацији.

Говеда се вакцинишу двократно. Вакцинишу се сва говеда старија од 3 мјесеца. Планирано је да се прва вакцинација спроведе у року од 15 дана од почетка вакцинације, до 21. априла.  Након 4 недеље од прве вакцинације говеда, вршиће се други круг вакцинације говеда. Пуни заштитни имунитет настаје 21 дан од последње вакцинације  и наредних годину дана вакцинисана говеда су заштићена од болести плавог језика.

Још једном подсјећамо да је вакцинација је бесплатна за држаоце говеда - набавка вакцина и вакцинација финасира се из буџета Црне Горе. Држаоци сносе трошкове идентификације њихових говеда

Наредбом о спровођењу мјера за сузбијање и спријечавање ширења болести плавог језика ("Сл. Лист ЦГ", број 23/17) прописани су рокови и начин спровођења вакцинације, као и обавезе ветеринарских амбуланти које спроводе вакцинацију и држаоца животиња.

Позивамо држаоце говеда на пуну кооперативност са ветеринарском службом која врши вакцинацију као како би се вакцинација говеда квалитетно обавила и њихова говеда била заштићена против болести плавог језика. Неопходно је да држаоци животиња задрже говеда на својим гадинствима ради успјешног спровођења вакцинације.

Према упутству произвођача вакцине, нема ограничења за употребу млијека или меса од вакцинисаних говеда, односно каренца износи 0 дана.

Овдје можете преузети Наредбу:

НАРЕДБА ВАКЦИНАЦИЈА БПЈ.пдф