Manja slova Veća slova RSS
>

Informacija o trenutnom stanju po pitanju vakcinacije goveda protiv bolesti plavog jezika

Informacija o trenutnom stanju po pitanju vakcinacije goveda protiv bolesti plavog jezika
Datum objave: 13.04.2017 15:26 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Vakcinacija goveda protiv bolesti plavog jezika na cijeloj teritoriji Crne Gore, čije je sprovođenje počelo 7. aprila 2017. godine, odvija se planiranom dinamikom, u skladu sa Planom vakcinacije. Zaključno sa 12. aprilom, vakcinisano je 37,5% ukupne populacije goved koja podliježe vakcinaciji.

Goveda se vakcinišu dvokratno. Vakcinišu se sva goveda starija od 3 mjeseca. Planirano je da se prva vakcinacija sprovede u roku od 15 dana od početka vakcinacije, do 21. aprila.  Nakon 4 nedelje od prve vakcinacije goveda, vršiće se drugi krug vakcinacije goveda. Puni zaštitni imunitet nastaje 21 dan od poslednje vakcinacije  i narednih godinu dana vakcinisana goveda su zaštićena od bolesti plavog jezika.

Još jednom podsjećamo da je vakcinacija je besplatna za držaoce goveda - nabavka vakcina i vakcinacija finasira se iz budžeta Crne Gore. Držaoci snose troškove identifikacije njihovih goveda

Naredbom o sprovođenju mjera za suzbijanje i spriječavanje širenja bolesti plavog jezika ("Sl. List CG", broj 23/17) propisani su rokovi i način sprovođenja vakcinacije, kao i obaveze veterinarskih ambulanti koje sprovode vakcinaciju i držaoca životinja.

Pozivamo držaoce goveda na punu kooperativnost sa veterinarskom službom koja vrši vakcinaciju kao kako bi se vakcinacija goveda kvalitetno obavila i njihova goveda bila zaštićena protiv bolesti plavog jezika. Neophodno je da držaoci životinja zadrže goveda na svojim gadinstvima radi uspješnog sprovođenja vakcinacije.

Prema uputstvu proizvođača vakcine, nema ograničenja za upotrebu mlijeka ili mesa od vakcinisanih goveda, odnosno karenca iznosi 0 dana.

Ovdje možete preuzeti Naredbu:

NAREDBA VAKCINACIJA BPJ.pdf