Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Одржана радионица за ловце у оквиру Пројекта „Спремност земаља Балкана у случају појаве Афричке куге свиња“

Саопштење: Одржана радионица за ловце у оквиру Пројекта „Спремност земаља Балкана у случају појаве Афричке куге свиња“
Датум објаве: 25.09.2019 14:25 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


УБХВФП
У организацији пројекта „Спремност земаља Балкана у случају појаве Афричке куге свиња“, који финансира ФАО (Организација за храну и  пољопривреду Уједињених нација), од 19. до 20. септембра 2019. године експерти из Мађарске и Литваније (земаље у којима је дијагностикована болест Афричка куга свиња), одржали су у Подгорици радионицу и пренијели искуства својих земаља на тему појаве болести код дивљих свиња. 

На радионици су учествовали ловци, представници ловачког савеза, националних паркова, Специјалистичке ветеринарске лабораторије, Министарства пољопривреде и руралног развоја као и представници Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Разговарало се о организацији ловства у Црној Гори, мјерама које које се спроводе у циљу превенције, дијагностике и контроле болести, тренутној ситуацији, неопходним мјерама  биосигурности током лова, као и спремности и мјерама које би се спроводиле у случају појаве болести афричке куге код дивљих свиња.

Током радионице представљена је стратегија Европске уније за борбу против ове болести, презентоване су мјере које спроводе земље у којима је болест дијагностикована и сто је веома важно говорило се о искуствима земаља које су се суочиле са афричком кугом свиња. У интерактивним предавањима и радионицама, све стране су користиле прилику постављати питања и дати свој коментар и виђење тренутне ситуације.

Сви актери у процесу спрјечавања појаве афричке куге свиња су упознати са одговорностима и обавезама, односно шта свако од њих са своје стране треба да уради како би се појава болести спријечила, односно у случају појаве како би се спријечило њено ширење. 

Пројекат „Спремност земаља Балкана у случају појаве афричке куге свиња“ се спроводи у 5 земаља Балкана ( Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија и Сјеверна Македонија). Експерти су посјетили сваку државу појединачно како би се обука што боље спровела и како би се уважиле специфичности сваке појединачне земље и свих заинтересованих страна у њој.  Циљ пројекта је да се кроз обуке надлежних институција, теренских ветеринара, ловаца,  фармера и других актера побољша спремност и ефикасност у спрјечавању појаве болести афричке куге свиња, као и у случају појаве ефикасности у спрјечавању ширења.

Све информације о болести афричке куге свиња, доступне су на сајту Управе, на следећем линку: