Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Упутство за држаоце животиња

Датум објаве: 18.01.2016 14:51 | Аутор: вет уп

Испис Штампај страницу


Основна улога обиљежавања животиња је сузбијање и искорјењивање болести животиња, заштита здравља потрошача, контрола промета животиња, обиљежавање говеђег меса и меса других животиња у циљу праћења ланца исхране, контрола увоза и извоза, контрола резидуа и добробити животиња, остваривања права за директна плаћања у сточарској производњи и прикупљања статистичких података. Регистрација газдинстава је обавезна за сва газдинства на којима се узгајају или држе животиње. Свако газдинство са животињама мора бити регистровано у Централном регистру газдинстава Ветеринарске управе.

Свако непоштовање обавеза држаоца угрожава епизоотиолошко-здравствено стање животиња. Необиљежене животиње и животиње на којима нијесу спроведене превентивне мјере здравствене заштите могу представљати опасност по здравље људи конзумирањем производа поријеклом од тих животиња а свако кретање таквих животиња може допринијети ширењу болести са великим последицима.
Само поштовањем обавеза обезбиједићете здрава стада, сачувати сточни фонд и створити услове за несметано кретање и продају животиња, безбједно користити за исхрану производе животињског поријекла произведене на газдинству и испунити предуслове да користите подршке у сточарству и будуће доступне фондове за развој сточарства.

Овдје можете преузети упутство: