Manja slova Veća slova RSS
>

Uputstvo za držaoce životinja

Datum objave: 18.01.2016 14:51 | Autor: vet up

Ispis Štampaj stranicu


Osnovna uloga obilježavanja životinja je suzbijanje i iskorjenjivanje bolesti životinja, zaštita zdravlja potrošača, kontrola prometa životinja, obilježavanje goveđeg mesa i mesa drugih životinja u cilju praćenja lanca ishrane, kontrola uvoza i izvoza, kontrola rezidua i dobrobiti životinja, ostvarivanja prava za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji i prikupljanja statističkih podataka. Registracija gazdinstava je obavezna za sva gazdinstva na kojima se uzgajaju ili drže životinje. Svako gazdinstvo sa životinjama mora biti registrovano u Centralnom registru gazdinstava Veterinarske uprave.

Svako nepoštovanje obaveza držaoca ugrožava epizootiološko-zdravstveno stanje životinja. Neobilježene životinje i životinje na kojima nijesu sprovedene preventivne mjere zdravstvene zaštite mogu predstavljati opasnost po zdravlje ljudi konzumiranjem proizvoda porijeklom od tih životinja a svako kretanje takvih životinja može doprinijeti širenju bolesti sa velikim posledicima.
Samo poštovanjem obaveza obezbijedićete zdrava stada, sačuvati stočni fond i stvoriti uslove za nesmetano kretanje i prodaju životinja, bezbjedno koristiti za ishranu proizvode životinjskog porijekla proizvedene na gazdinstvu i ispuniti preduslove da koristite podrške u stočarstvu i buduće dostupne fondove za razvoj stočarstva.

Ovdje možete preuzeti uputstvo: