Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Болест квргаве коже

17.05.2019.

Саопштење: Почиње вакцинација говеда против болести квргаве коже

Саопштење: Почиње вакцинација говеда против болести квргаве коже Данас, 17.05.2019. године, је почела акција вакцинација говеда против болести квргаве коже на цијелој територији Црне Горе.

25.03.2019.

ЕФСА - Болест квргаве коже: 2018. година без нових случајева болести на Балкану

ЕФСА - Болест квргаве коже: 2018. година без нових случајева болести на Балкану

Вакцинација и остале мјере контроле успјешно су зауставиле епидемију болести квргаве коже говеда (Лумпy Скин Дисеасе - ЛСД) на Балкану, указују нови подаци.

16.10.2017.

Најава: Сатанци ЕФСА-е и ГФ ТАД-са у Црној Гори

Црна Гора ће у периоду од 18. до 20. октобра 2017. године бити домаћин састанка експертског тима за болест квргаве коже Европске агенције за безбједност хране (ЕФСА) и Пети састанак експертке групе за болест квргаве коже за Југоситочну Европу коју је основала Европска комисија (ЕК), Свјетска организација за здравље животиња (ОИЕ) и Организације за храну и пољопривреду (ФАО) а која дјелује у оквиру програма за контролу прекограничних болести животиња (ГФ ТАД'с)

21.09.2017.

ФАО: Болест квргаве коже – теренски приручник за ветеринаре

ФАО: Болест квргаве коже – теренски приручник за ветеринаре

Организација за храну и пољопривреду Уједињених народа (ФАО), издала је теренски приручник за ветеринаре везано за болест квргаве коже, како би им се олакшао начин поступања у ситуацијама у којима се ветеринари сусрећу с овом болешћу.

28.04.2017.

ЕФСА: Објављен научни извјештај о епидемији болести квргаве коже (ЛСД) у југо-источној Европи

ЕФСА: Објављен научни извјештај о епидемији болести квргаве коже (ЛСД) у југо-источној Европи

Вакцинација говеда која је спроведена у југо-источној Европи током 2015-2016. године успјешно је ограничила даље ширење ове болести. Ово је заједнички закључак епидемиолошке анализе коју је спровела ЕФСА у сарадњи са земљама у којима се болест појавила и које су биле под ризиком од појаве исте.

16.11.2016.

Упутство за примјену плана управљања кризним ситуацијама у случају појаве болести квргаве коже

Овдје можете преузети упутсво за примјену плана управљања кризним ситуацијама у случају појаве болести квргаве коже.

26.08.2016.

Саопштење на дан 26.08.2016. године

У последња четири дана у Специјалистичкој ветеринарској лабораторији у Подгорици потврђено је свега 8 нових случајева болести квргаве коже код говеда.

26.08.2016.

Наредба о мјерама за спрјечавање ширења и искорјењивање болести квргаве коже (ЛУМПY СКИН ДИСЕАСЕ)

Наредба о мјерама за спрјечавање ширења и искорјењивање болести квргаве коже (ЛУМПY СКИН ДИСЕАСЕ) обједињава све до сада донијете наредбе о забрани увоза говеда и производа од говеда из земаља у којима је болест регистрована, прописана је обавеза вакцинације свих говеда на територији Црне Горе, као и све мјере које се спроводе.

22.08.2016.

Саопштење на дан 22.08.2016. године - Информација о тренутној ситуацији поводом болести квргаве коже говеда и болести плавог језика

Подаци са терена и резултати лабораторијских анализа током посљедњих дана указују да у Црној Гори болест квргаве коже говеда полако јењава. Специјалистичка ветеринарска лабораторија у посљедња четири дана потврђује на дневном нивоу просјечно око 20 нових случајева болести.

18.08.2016.

САОПШТЕЊЕ: Вакцинација говеда на територији Црне Горе је завршена

Вакцинација говеда на територији Црне Горе је завршена. Остали су још само спорадични случајеви говеда која се налазе у удаљеним руралним крајевима и која нијесу вакцинисана због тешке доступности или недостатка информације о локацији животиња. Вакцинација и ових говеда ће бити извршена у наредних неколико дана.