Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Почиње вакцинација говеда против болести квргаве коже

Саопштење: Почиње вакцинација говеда против болести квргаве коже
Датум објаве: 17.05.2019 17:00 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


Данас, 17.05.2019. године, је почела акција вакцинација говеда против болести квргаве коже на цијелој територији Црне Горе.

Циљ вакцинације говеда је спријечавање појаве болести квргаве коже, сталним одржавањем активног имунитета против болести квргаве коже код вакцинисаних, односно стварање имунитета против ове болести код невакцинисаних говеда.

Вакцинација је поуздана мјера за спријечавање појаве и сузбијање ове болести. У прилог томе говори податак да од октобра 2016. године, на територији Црне Горе нема забиљежених случајева болести квргаве коже.

Вакцинацију спроводе ветеринарске амбуланте.

Држалац животиња је дужан да омогући спровођење вакцинације свих говеда на газдинству. Неопходно је да држаоци животиња задрже животиње на својим гадинствима, у термину који је најавила ветеринарска амбуланта, ради успјешног спровођења вакцинације.

Вакцинација је бесплатна за држаоце говеда - набавка вакцина и вакцинација финасира се из буџета Црне Горе. Држаоци сносе трошкове идентификације њихових животиња.

Из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове позивају држаоце говеда на пуну сарадњу са ветеринарским службама, службом за савјетодавне послове у области сточарства и локалним службама за пољопривреду, како би се вакцинација говеда квалитетно обавила и њихове животиње биле заштићене против болести квргаве коже.