Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ЕФСА - Болест квргаве коже: 2018. година без нових случајева болести на Балкану

ЕФСА - Болест квргаве коже: 2018. година без нових случајева болести на Балкану
Датум објаве: 25.03.2019 09:22 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Вакцинација и остале мјере контроле успјешно су зауставиле епидемију болести квргаве коже говеда (Лумпy Скин Дисеасе - ЛСД) на Балкану, указују нови подаци.

Посљедњи извјештај ЕФСА-е о статусу болести у југоисточној Европи показује да није било нових случајева болести у 2018. години. Број случајева драстично је смањен са 7.483 у 2016., на 385 у 2017. години, а најновији подаци указују на чињеницу да болест тренутно није присутна у региону.

Више од 2,5 милиона говеда је вакцинисано 2018. године, чиме је оставерена покривеност вакцинисане популације жиувотиња изнад 70% широм региона.

ЛСД је међутим још увјек присутна у Русији, Турској и Грузији, гдје је у току 2018. било 63, 46 и 6 појава.

Због сталне опасности од поновног увођења у земље погођене ЛСД-ом, у извјештају је дата препорука да се програм вакцинације настави и 2019. године у високоризичним подручјима Балкана, као што су Грчка, Бугарска, Албанија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Косово и јужни дио Србије.

Поред тога, од сваке земље која укида програм вакцинације очекује се да докаже да  је успостављен систем надзора у складу са смјерницама Свјетске организације за здравље животиња (ОИЕ). Хрватска је прошле године успјешно имплементирала такав програм.

О болести

ЛСД је вирусна болест говеда која је унешена у Грчку преко Турске крајем 2015. године. У прољец́е 2016. године нови случајеви болести су пријављени у Грчкој, Бугарској, северној Македонији, Србији, Косову. 

ЕФСА ЛСД Репорт Марцх 2019