Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Сатанци ЕФСА-е и ГФ ТАД-са у Црној Гори

Датум објаве: 16.10.2017 12:19 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Црна Гора ће у периоду од 18. до 20. октобра 2017. године бити домаћин састанка експертског тима за болест квргаве коже Европске агенције за безбједност хране (ЕФСА) и Пети састанак експертке групе за болест квргаве коже за Југоситочну Европу коју је основала Европска комисија (ЕК), Свјетска организација за здравље животиња (ОИЕ) и  Организације за храну и пољопривреду (ФАО) а која дјелује у оквиру програма за контролу прекограничних болести животиња (ГФ ТАД'с).

У организацији Министарства пољопривреде и руралног развоја односно Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове састанци ће бити одржани у хотелу Qуеен оф Монтенегро, у Будви. 

Састанак експерског тима за болест квргаве коже ЕФСА ће у сриједу, 18. октобра, у 09:00 х, отворити директорица Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Весна Даковић, док ће у четвртак 19. октобра у 09:00 х састанак ГФ-ТАДс отворити Бернард Ван Гоетхем директор директората Европске комисјие за кризни менаџмент за храну, животиње и биље (ДГ САНТЕ) и директорица Управе Весна Даковић.

На овим састанцима у Црној Гори учествоваће око 50 делегата из више од 20 земаља, који ће разговарати о спровођењу даљих мјера за спрјечавање ширења и појављивања болести квргаве коже. Биће анализиране спроведене мјере у претходном периоду и даље могућности коофинасирања спровођена мјера од стране Европске Комисије.

Подсјећамо да је Црна Гора, у 2016. години успјешно спровела мјере сузбијања болести квргаве коже, по оцјени експертске групе, па је у прилог томе добила подршку ЕК у вакцинама и новцу. У 2017. години, сходо закључцима експертске групе спроведена је превентивна вакцинација која је резултирала тиме да ове године није било нових случајева болести квргаве коже у Црној Гори, а ЕК је такође донирала вакцине и један дио донације биће обезбјеђен у новцу.  

Организација ових састанака у Црној Гори потврда је успјешности спроведених мјера наше земље у борби против болести квргаве коже, током 2016. и 2017. године које су резултирале спречавањем даљег ширењем ове болести ка западу Европе.