Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ФАО: Болест квргаве коже – теренски приручник за ветеринаре

ФАО: Болест квргаве коже – теренски приручник за ветеринаре
Датум објаве: 21.09.2017 13:54 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Организација за храну и пољопривреду Уједињених народа (ФАО), издала је теренски приручник за ветеринаре везано за болест квргаве коже, како би им се олакшао начин поступања у ситуацијама у којима се ветеринари сусрећу с овом болешћу.

Болест квргаве коже позната је већ дуже вријеме, али је била ограничена искључиво за подручје Супсахарске Африке. Међутим од 2015. године присутна је на Балкану, а у 2016. години њено ширење заустављено је у Црној Гори и Србији.

Овлаштени ветеринари, узгајивачи говеда и други који су укључени у систем узгоја крава и говеда, најчешће нијесу упознати с клиничком сликом болести, начинима преноса, као и  могућностима превенције и контроле. Овим  приручником желе се попунити празнине у знању оних који раде на терену и највјеројатније се први сусрећу с болешћу крвграве коже.

Међународне институције попут Свјетске организације за здравље животиња (ОИЕ), Европске комисије (ЕЦ), Генералне управе за здравље и безбејдност хране (ДГ САНТЕ), Европске агенција за безбједност  хране (ЕФСА), Европске комисија за контролу болести слинавке и шапа (ЕуФМД), Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), као и националне и интернационалне референтне лабораторије већ се неко вријеме баве праћењем, могућностима превенције и контроле ове болести, а својим извјештајима и резултатима допринијеле су настанку и овог приручника.

Болест квргаве коже – теренски приручник за ветеринаре доступан је на енглеском језику, а на 60-ак страница могу се наћи информације о самој болести, клиничким знаковима, географској дистрибуцији, епидемиологији и начинима преноса. Наведени су детаљи битни за диференцијалну дијагностику, посморталне налазе, лабораторијску потврду, као и теренску дијагностику, као и препоруке за прикупљање и транспорт узорака с терена до лабораторија. Описани су поступци у случајевима постављања сумње и/или потврђивања случајева болести, као и начини подизања свијести о овој болести и надзора након појаве болести.

Овдје можете преузети приручник: