Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ЕФСА: Објављен научни извјештај о епидемији болести квргаве коже (ЛСД) у југо-источној Европи

ЕФСА: Објављен научни извјештај о епидемији болести квргаве коже (ЛСД) у југо-источној Европи
Датум објаве: 28.04.2017 11:49 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Вакцинација говеда која је спроведена у југо-источној Европи током 2015-2016. године успјешно је ограничила даље ширење ове болести. Ово је заједнички закључак епидемиолошке анализе коју је спровела ЕФСА у сарадњи са земљама у којима се болест појавила и које су биле под ризиком од појаве исте.

Научни извјештај:  Болест квргаве коже: 1. прикупљање података и анализа (Лумпy скин дисеасе: И. Дата цоллецтион анд аналyсис) надовезује се на ЕФСА-ину научну изјаву објављену у августу 2016. године, у којем је ЕФСА препоручила спровођење мјере вакцинације како би се смањио број епидемија БКК у подручјима у којима се болест већ појавила или је постојао ризик од њене појаве.

„Упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији, све земље укључене у процес прикупљања података, показале су висок ниво преданости и кооперативности“, истакао је је Алессандро Броглиа,стручни сарадник у ЕФСА-и.

Међу узроцима одговорним за ширење ове болести, нагласак је стављен на присутност инсеката-вектора који преносе ову болест у већој мјери, посебно због високих температура и близине заражених фарми.

Препоруке

Стручњаци су изнијели препоруке у цилљу унапријеђења прикупљања података и самих анализа. Осим тога, дате су и препоруке за лабораторијско препознавање разлике између вакцинисаних и сумњивих животиња. У ситуацији када је већина животиња вакцинисана, потребно је у што краћем времену пријавити сваку нову сумњу на болест и потврдити је лабораторијским тестирањем (укључујући разликовање теренског соја вируса  и соја поријеклом из вакцинације). Такође, треба системски и за сваку индивидуалну животињу евидентирати нуспојаве које се јављају као посљедица вакцинације. Посебно се препоручује праћење вектора који се сматрају пеносиоцима ове болести.

Заједнички рад

На изради овог научног извјештаја, ЕФСА-ини стручњаци радили су у сарадњи с надлежним тијелима и из наше земље, као и из Грчке, Бугарске, Албаније, Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Турске, Румуније и Косова. Масовна вакцинација животиња са живом ослабљеном вакцином коју су спровеле све захваћене земља, довела је у кратком времену до 90 % вакцинисане популације угрожених животиња. Тиме су надлежна тијела ових земаља показала високи степен одговорности и спремности за контролом епидемије.

Научни извјештај о епидемији болести квргаве коже (ЛСД) у југо-источној Европи можете преузети овдје:

хттп://онлинелибрарy.wилеy.цом/дои/10.2903/ј.ефса.2017.4773/епдф