Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење на дан 26.08.2016. године

Датум објаве: 26.08.2016 20:39 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


 

У последња четири дана у Специјалистичкој ветеринарској лабораторији у Подгорици потврђено је свега 8 нових случајева болести квргаве коже код говеда. Овај број нових случајева знатно је мањи него што је то био случај у ранијем периоду, како је и очекивано и у складу са ранијим најавама Управе за безбједност хране.

Ово упућује на закључак да је епозоотија болести кврагве коже у завршној фази, са изразитим трендом опадања и да су мјере које су се у протеклом периоду предузимале на терену дале резултате.

Имајући у виду да је вакцинација свих говеда у Црној Гори извршена у првој половини августа, као и да је прошло 10 до 25 дана од извшене вакцинације за поједина говеда, може се сматрати да је знатна већина грла за довољним заштитним имунитетом, те да је ризик од њиховог оболијевања у наредном периоду веома мали.

Још једном подсјећамо јавност да не постоји опасност по здравље људи јер се болест квргаве коже говеда не преноси на човјека. Конзумирање млијека и производа од млијека, у погледу ове болести, не представља никакав ризик за здравље људи.

Мјера термичке обраде млијека у зараженим и угроженим подручјима Црне Горе наложена је искључиво ради спрјечавања евентуалног преношења вируса на друга говеда, не из разлога заштите здравља људи. У сузбијању болести, поред ове мјере, налажу се и мјере усмрћивања обољелих говеда, спаљивања сијена, дезинфекције стајњака, дезинфекције опреме и прибора на газдинству, као и дезинфекција дворишта. Све ово се налаже са циљем уништавања што веће количине евентуално присутног вируса у простору како би се спријечило његово евентуално преношење на сусједна говеда. Иако ове мјере изгледају ригорозно и веома скупо, оне су једине којима се може спеијечити ширење болести на говеда и резултат је већ очигледан.

 

ПР Служа Министарства пољопривреде и руралног развоја