Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење на дан 22.08.2016. године - Информација о тренутној ситуацији поводом болести квргаве коже говеда и болести плавог језика

Датум објаве: 22.08.2016 20:36 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Подаци са терена и резултати лабораторијских анализа током посљедњих дана указују да у Црној Гори болест квргаве коже говеда полако јењава. Специјалистичка ветеринарска лабораторија у посљедња четири дана потврђује на дневном нивоу просјечно око 20 нових случајева болести.

Број нових случајева болести знатно је мањи него што је био ранији просјек, што упућује на закључак да дају резултате мјере које се интензивно предузимају на терену. Према прелиминарним анализама, подаци показују да је вакцинација ефикасна. Потврде болести су код оних животиња код којих период од вакцинације није дужи од 10 дана. Подсјећамо да је за старање имунитета потребно од 14 до 21 дан. Уз вакцинацију, веома је битно што се ефикасно спроводе мјере откривања и елиминисања заражених грла, које спроводе стручне ветеринарске екипе и комисије Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове уз подршку локалних управа.

И даље се највећи број случајева болести региструје на подручју општина: Беране, Колашин, Мојковац и Бијело Поље. До данас је лабораторијски у Црној Гори потврђено 532 случаја обољелих говеда.  

Преглед болести по општинама:

ОПШТИНА

БРОЈ ОБОЉЕЛИХ ГРЛА

Бијело Поље

130

Беране

117

Мојковац

99

Колашин

84

Шавник

22

Плав

11

Гусиње

10

Рожаје

17

Плужине

8

Андријевица

12

Петњица

7

Никшић

5

Даниловград

4

Жабљак

3

Пљевља

2

Подгорица

1

УКУПНО

532

 

Подсјећамо да је вакцинација говеда на територији Црне Горе завршена. Позивамо власнике чија говеда из било ког разлога нијесу вакцинисана, да је њихова законска обавеза да позову локалне ветеринарске амбуланте и обавјесте их о локацији на којој се говеда налазе, како би и ова говеда била вакцинисана што је прије могуће.

Најављена акција вакцинације „лутајућих“ говеда на приморју није била успјешна. Наиме, иако је Управа обезбиједила вакцине, камион за евентуално потребни транспорт говеда и ставила на располагање пет ветеринара, поједине општинске службе, и након више апела, нијесу одазвале заказаној акцији.

Понављамо да се болест квргаве коже говеда не преноси на људе, те да су месо и млијеко, мљечни и месни производи који се налазе на тржишту безбједни, а да је циљ спровођења мјера и препорука које се односе на ове производе спрјечавање ширења вируса на друге територије и здрава говеда.

Експерт из ЕУ у Црној Гори

У Црној Гори тренутно борави водећи експерт из Европске уније за болест квргаве коже Др Ева Тупурајнен (Еева Туппураинен). Посјета експерта за болести животиња била је планирана раније у оквиру програма тренинга ветеринарских службеника. С обзиром на појаву болести квргаве коже у Црној Гори и даноноћни ангажман свих ветеринаских служби на сузбијању болести, класичан тренинг је одложен, а госпођа Тупурајнен одлучила је да да свој допринос на терену кроз преношење искуства и знања о болести која је нова у Европи, али деценијама присутна на континенту Африке. Она ће током ове седмице заједно са представницима Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове боравити на терену и посјетити газдинства на којима је дијагностикована болест квргаве коже говеда. Експерт ће у извјештају за ЕК направити и процјену спроведених мјера и активности у Црној Гори на сузбијању болести. Први утисци др. Тупурајнен, након што се упознала са ситуацијом и активностима које је спровела Управа за безбједност хране, су изузетно позитивни.

БОЛЕСТ ПЛАВОГ ЈЕЗИКА

Болест плавог језика до данас је потврђена код укупно 177 преживара, од чега на 174 овце и три краве. Највећи број случајева регистрован је на подручјима општина: Подгорице, Никшића и Цетиња.

Преглед болести по општинама:

ОПШТИНА

БРОЈ ОБОЉЕЛИХ ГРЛА

Подгорица

41

Шавник

13

Плужине

2

Никшић

35

Даниловград

34

Цетиње

35

Пљевља

3

Мојковац

1

Жабљак

5

Колашин

7

Будва

1

укупно

177

 

Ветеринарске екипе су на терену и интензивно предузимају прописане мјере сузбијања ове болести.

Подсјећамо да се ни болест плавог језика не преноси на људе. Од ове болести оболијевају само преживари, најчешће овце, а рјеђе козе и говеда. Болест се искључиво преноси инсектима из рода Цулицоидес.

Болест плавог језика се не лијечи, али животиње често могу да преболе без посљедица. У неким случајевима вирус изазива обољење са врло израженим клиничким знацима који могу изазвати и угинуће животиња.

Власницима говеда, оваца и коза на територији цијеле Црне Горе, савјетује се да у наредном периоду: не набављају нове животиње, не мијешају своје животиње са другим, спроведу мјере заштите животиња од комараца и изврше дезинсекцију околине својих објеката и стајањака у сарадњи са надлежном ветеринарском службом, предузму мјере исушивања свих евентуално присутних бара и локви у близини објеката у којима се животиње држе, да држе животиње затворене колико је највише могуће, поставе заштитне мреже против комараца на отворима објеката за смјештај животиња. Истовремено, у случају појаве оболијевања преживара, потребно је одмах обавијестити надлежну ветеринарску службу.