Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

САОПШТЕЊЕ: Вакцинација говеда на територији Црне Горе је завршена

Датум објаве: 18.08.2016 08:46 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Вакцинација говеда на територији Црне Горе је завршена. Остали су још само спорадични случајеви говеда која се налазе у удаљеним руралним крајевима и која нијесу вакцинисана због тешке доступности или недостатка информације о локацији животиња. Вакцинација и ових говеда ће бити извршена у наредних неколико дана.

Истовремено, Управа за безбиједност хране је у сарадњи са локалним управама приморских општина договорила од сјутра акцију вакцинације тзв. „лутајућих“ говеда која се слободно крећу, како би и та говеда била заштићена од ове болести.

Евидентно је да на територији Црне Горе има више говеда него што је регистровано у електронској бази Управе. Укупан број говеда биће познат након што се изврши вакцинација свих говеда у Црној Гори.

У последња три дана дијагностиковани су нови случајеви болести квргаве коже, тако да је до данас лабораторијски у Црној Гори потврђено 430 случајева обољелих говеда, највише на територији општина Бијело Поље, Беране, Мојковац и Колашин. Примјетно је да се нови случајеви доминантно дијагностикују на подручју општина које гравитирају Бјеласици и Сињајевини, а да се на осталим подручијима појављује само у спорадичним случајевима. Тиме се може сматрати да се ситуација држи под контролом и да је зараза ограничена на наведеном подручју, највише захвајујући напорима који улажу ветеринарске и друге службе у спровођењу мјера дефинисаних Наредом за сузбијање болести.

Такође, последњих дана знатно је повећан број негативних лабораторијских налаза на болест квргаве коже. То говори о двије ствари: прво, на чињеницу да је присутан страх власника животиња који у овој ситуацији пријављују и оболијевања говеда од других болести, а ветеринарске екипе из предострожности детаљно истражују и такве случајеве; и друго, откривање нових случајева болести почиње да показује опадајући тренд.

Преглед болести по општинама:

ОПШТИНА

БРОЈ ОБОЉЕЛИХ ГРЛА

Бијело Поље

120

Беране

89

Мојковац

90

Колашин

65

Плав

9

Гусиње

9

Шавник

14

Плужине

7

Рожаје

8

Андријевица

5

Петњица

5

Никшић

5

Жабљак

3

Подгорица

1

УКУПНО

430

 

МЛИЈЕКО И МЕСО БЕЗБЈЕДНИ

С обзиром да су и даље актуелне нејасноће везане за употребу производа од говеда: меса и млијека, дајемо детаљно упутство за коришћење ових производа, као и промет говеда:

 

Држаоци говеда у зараженим и угроженим подручјима морају поштовати сљедећа правила:

 

Ø МЛИЈЕКО СЕ МОЖЕ УПОТРЕБЉАВАТИ САМО НАКОН ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ. ТО ЗНАЧИ ДА МЛИЈЕКО ТРЕБА ЗАГРИЈАТИ НАЈМАЊЕ НА ТЕМПЕРАТУРИ ОД 630Ц У ТРАЈАЊУ ОД 30 МИНУТА ИЛИ НА ТЕМПЕРАТУРИ ОД 720Ц У ТРАЈАЊУ ОД 15 СЕКУНДИ. ОД ТАКО ЗАГРИЈАНОГ МЛИЈЕКА ПРОИЗВОДИТИ ПРОИЗВОДЕ(СИР, СУРУТКУ, ЈОГУРТ, КИСЈЕЛО МЛИЈЕКО) ИЛИ ПРОКУВАТИ ДО ТЕМПЕРАТУРЕ КЉУЧАЊА И ПРОИЗВОДИТИ КАЈМАК И ОБРАБНЕ СИРЕВЕ.

Ø ЗАБРАЊЕНО ЈЕ КРЕТАЊЕ (ПРОМЕТ) ГОВЕДА СА ГАЗДИНСТВА У ЗАРАЖЕНИМ И УГРОЖЕНИМ ПОДРУЧЈИМА ОСИМ:

о    КРЕТАЊА (ПРОМЕТ) УНУТАР ТОГ ПОДРУЧЈА, АКО ЈЕ ПРОТЕКЛО 28 ДАНА ОД ДАНА ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИХ ГОВЕДА НА ГАЗДИНСТВУ СА ПОТВРДОМ ВЕТЕРИНАРА О ИЗВРШЕНОМ КЛИНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ ДА ЖИВОТИЊЕ НЕ ПОКАЗУЈУ КЛИНИЧКЕ ЗНАКЕ БОЛЕСТИ И УЗ ОДОБРЕЊЕ СЛУЖБЕНОГ ВЕТЕРИНАРА;

о   УПУЋИВАЊЕ НА КЛАЊЕ У КЛАНИЦУ КОЈА СЕ НАЛАЗИ У ЗАРАЖЕНОМ ИЛИ УГРОЖЕНОМ ПОДРУЧЈУ ИЛИ ВАН ТИХ ПОДРУЧЈА, АКО ЈЕ ПРОШЛО 14 ДАНА ОД ДАНА ВАКЦИНАЦИЈЕ, СА ПОТВРДОМ ВЕТЕРИНАРА О ИЗВРШЕНОМ КЛИНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ ДА ЖИВОТИЊЕ НЕ ПОКАЗУЈУ КЛИНИЧКЕ ЗНАКЕ БОЛЕСТИ И УЗ ОДОБРЕЊЕ СЛУЖБЕНОГ ВЕТЕРИНАРА;

о   КРЕТАЊА (ПРОМЕТ) ВАН ЗАРАЖЕНОГ ОДНОСНО УГРОЖЕНОГ ПОДРУЧЈА, ГОВЕДА КОЈА СЕ УПУЋУЈУ НА КЛАЊЕ УПУЋИВАЊА НА КЛАЊЕ, 14 ДАНА НАКОН ВАКЦИНАЦИЈЕ, УЗ ПОТВРДУ ВЕТЕРИНАРА О ИЗВРШЕНОМ КЛИНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ ДА ЖИВОТИЊЕ НЕ ПОКАЗУЈУ КЛИНИЧКЕ ЗНАКЕ БОЛЕСТИ НА ДАН УТОВАРА И ОТПРЕМЕ И УЗ ОДОБРЕЊЕ СЛУЖБЕНОГ ВЕТЕРИНАРА.

 

НАПОМЕНА: Заражено подручје је подручје у кругу 3км од зараженог газдинства.

                    Угрожено подручје је подручје у кругу од 10км око зараженог подручја.

 

ОВА МЈЕРА СЕ ПРЕДУЗИМА ИСКЉУЧИВО РАДИ СПРЈЕЧАВАЊА ПРЕНОШЕЊА БОЛЕСТИ НА ДРУГА ГОВЕДА А НЕ ЗАТО ШТО МЛИЈЕКО И ПРОИЗВОДИ МОГУ УГРОЗИТИ ЗДРАВЉЕ ЉУДИ ЈЕР СЕ БОЛЕСТ НЕ МОЖЕ ПРЕНИЈЕТИ НА ЉУДЕ.

 

Држаоци у слободним подручјима морају постовати сљедећа правила:

 

Ø НАКОН ВАКЦИНАЦИЈЕ МЛИЈЕКО СЕ МОЖЕ УПОТРЕБЉАВАТИ БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА;

Ø 7 ДАНА НАКОН ИЗВРШЕНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ ГОВЕДА СЕ МОГУ УПУЋИВАТИ НА КЛАЊЕ И МОРА ИХ ПРАТИТИ УВЈЕРЕЊЕ О ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ КОЈЕ ИЗДАЈЕ ВЕТЕРИНАР;

Ø 28 ДАНА НАКОН ИЗВРШЕНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ, АКО СЕ УПУЋУЈУ НА ДРУГО ГАЗДИНСТВО;

Ø 14 ДАНА НАКОН ИЗВРШЕНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ И УЗ ПОТВРДУ ВЕТЕРИНАРА О ИЗВРШЕНОМ КЛИНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ ДА ЖИВОТИЊЕ НЕ ПОКАЗУЈУ КЛИНИЧКЕ ЗНАКЕ БОЛЕСТИ НА ДАН УТОВАРА И ОТПРЕМЕ, АКО СЕ ПРЕМЈЕШТАЈУ НА ДРУГО ГАЗДИНСТВО У ЦИЉУ ЗАВРШЕТКА ТОВНОГ ЦИКЛУСА.

 

 

 

БОЛЕСТ ПЛАВОГ ЈЕЗИКА

Болест плавог језика је од прошле седмице регистрована на подручју Црне Горе. До данас, лабораторијским испитивањима је потврђено 73 случаја болести. Од тога, 72 случаја су потврђена код оваца, и један случај код говеда.

Преглед болести по општинама:

ОПШТИНА

БРОЈ ОБОЉЕЛИХ ГРЛА

Подгорица

19

Шавник

6

Плужине

2

Никшић

14

Даниловград

9

Цетиње

22

Пљевља

1

укупно

73

 

Прелиминарна лабораторијска испитивања указују да је узрочник болести вирус плавог језика тип 4 који се на нашем простору појављивао и 2014. године. Охрабрује чињеница да је овај тип вируса мање опасан за здравље преживара од неких других типова вируса плавог језика и да од њега рјеђе долази до угинућа животиња.

Подсјећамо да се болест плавог језика не преноси на људе. Од ове болести оболијевају само преживари, најчешће овце, а рјеђе козе и говеда. Болест се искључиво преноси инсектима из рода Цулицоидес.

Болест плавог језика се не лијечи, али животиње често могу да преболе без посљедица. У неким случајевима вирус изазива обољење са врло израженим клиничким знацима који могу изазвати и угинуће животиња.

Власницима говеда, оваца и коза на цијеле Црне Горе, савјетује се да у наредном периоду: не набављају нове животиње, не мијешају своје животиње са другим, спроведу мјере заштите животиња од комараца и изврше дезинсекцију околине својих објеката и стајањака у сарадњи са надлежном ветеринарском службом, предузму мјере исушивања свих евентуално присутних бара и локви у близини објеката у којима се животиње држе, да држе животиње затворене колико је највише могуће, поставе заштитне мреже против комараца на отворима објеката за смјештај животиња. Истовремено, у случају појаве оболијевања преживара, потребно је одмах обавијестити надлежну ветеринарску службу.

 

Управа за безбједност хране, ветерину, фитосанитарне послове