Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Сектор за ветерину

25.11.2020.

Управа за безбједност хране подсјећа држаоце свиња и ловце на обавезан преглед меса на Трихинелу

С обзиром да је у току сезона клања свиња у домаћинствима, као и сезона лова на дивље свиње, ради заштите здравља људи и добијања безбједних производа од меса свиња, Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове подсјећа држаоце свиња и ловце да су обавезни извршити преглед меса на присуство ларви Трицхинелла сп.

29.09.2020.

Финансијска подршка студентима ветеринарске медицине за школску 2020./21.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, сваке године, у складу са опредјељеним средствима у буџету финансијски подржава студенте ветеринарске медицине.

28.09.2020.

Данас је Свјетски дан борбе против бјеснила: Црна Гора успјешна у искорјењивању ове смртоносне болести

Данас је Свјетски дан борбе против бјеснила: Црна Гора успјешна у искорјењивању ове смртоносне болести

У Црној Гори, од марта 2012. године није забиљежен ниједан случај бјеснила, ни код домаћих, али ни код дивљих животиња, што је резултат активне политике које у циљу искорјењивања ове болести спроводе Министарство пољопривреде и Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

25.05.2020.

Почела прољећна кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила

Почела прољећна кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила

Орална вакцинација лисица и дивљих месоједа против бјеснила, осамнаеста по реду, почела је данас. Вакцинација се спроводи два пута годишње, у јесен и на прољеће, ваздушном дистрибуцијом вакцина - мамаца.

29.04.2020.

Обавјештење: Годишњи попис оваца и коза

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове обавјештава све држаоце оваца и коза у Црној Гори да ће се прихватати пријаве годишњих пописа оваца и коза достављених у надлежну ветеринарску амбуланту до 30.јуна 2020. године.

13.04.2020.

ЦОВИД 19 - Препоруке за ветеринаре

ЦОВИД 19 - Препоруке за ветеринаре

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и Ветеринарска комора Црне Горе припремили су и препоруке за ветеринарске амбуланте у дијелу организације обављања посла у вријеме пандемије, а све са циљем поштовања препорука Националног кородинационог тијела за заразне болести у циљу спречавања ширења корона вируса.

13.04.2020.

Упутство власницима/држаоцима животиња које захтијевају ветеринарску помоћ за вријеме трајања епидемије новим корона вирусом

Упутство власницима/држаоцима животиња које захтијевају ветеринарску помоћ за вријеме трајања епидемије новим корона вирусом

У свјетлу свих мјера које се предузимају због пандемије коронавируса, Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и Ветеринарска комора Црне Горе овим путем власницима животиња дају препоруке које треба да примјењују превентивно како би заштитили здравље и добробит својих животиња.

13.04.2020.

ЦОВИД 19 и животиње – Одговори ОИЕ на најчешћа питања

Међународна организација за здравље животиња и Свјетска ветеринарска асоцијација, у свјетлу пандемије ЦОВИД 19, заједно су припремили одговоре на најчешће постављена питања у односу на утицај ЦОВИД-19 вируса на животиње и ветеринарску дјелатност.

06.03.2020.

Извјештај о спроведеној Јавној расправи на Нацрт националне стратегија за контролу популације паса у Црној Гори

Управа за безбједност хране, ветерину И фитосанитарне послове је у складу са чл. 14 и 15 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона истратегија ("Службени лист ЦГ", број 41/18), у периоду од 04.новембра до 03.децембра, 2019. Године је спровела И Јавну расправу на Нацрт националне стратегија за контролу популације паса у Црној Горе.

05.03.2020.

Савјет за заштиту животиња: Значајни искораци у дијелу одговорног власништва над псима

Савјет за заштиту животиња: Значајни искораци у дијелу одговорног власништва над псима

Савјет за заштиту животиња, заједно са Министарством пољопривреде и руралног развоја и Управом за безбједност хране, уз одличну сарадњу са цивилним сектором покренуо је и реализовао низ активности у дијелу рјешавања проблема које се односе на популацију паса, посебно у дијелу одговорног власништва над псима, чиме је оправдана одлука Владе о оснивању овог тијела и потврђено да приступ одговорног и партнерског дјеловања даје најбоље резултате, оцијењено је на данашњој, 14. по сједници Савјета на којој је усвојен Извјештај о раду овог тијела.