Manja slova Veća slova RSS
>

Preporuke Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove za postupanje nakon poplava

Datum objave: 18.02.2021 16:00 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u skladu sa propisima, nadležna je za bezbjednost hrane u svim fazama proizvodnje. Poljoprivredni proizvođači koji su ujedno i proizvođači hrane dužni su da postupaju u skladu sa propisanim zahtjevima u zavisnosti od vrste proizvoda koji proizvode.

Februar mjesec je doba godine kada generalno nema masovnog ubiranja plodova na otvorenom polju osim eventualne proizvodnje hrane u plastenicima (zelena salata i slično).

Svi subjekti u poslovanju hranom su primarno odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda i dužni su da se pridržavaju prapisanih higijenskih mjera i dobre higijenske prakse, a ukoliko sumnjaju u istu dužni su nadležnoj inspekciji za hranu prijave sumnju.

Preporuke za držaoce životinja i uzgajivače bilja

Zbog povećanih rizika sa aspekta bezbjednosti hrane i očuvanja zdravlja životinja i zdravstvenog stanja bilja u oblastima poplavljenih opština u Crnoj Gori, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove daje preporuke domaćinstvima na tim područjima.

Imajući u vidu da se na ovim područjima nalaze i domaćinstava na kojima se drže životinje, postoji rizik od nastanka zaraznih i drugih bolesti kod životinja nakon povlačenja vode.

U ovakvim situacijama moguća je pojava crijevnih i respiratornih infekcija, učestalija pojava mastitisa kod životinja, kao i poremećaji u ishrani zbog higijenski neispravne hrane za životinje i vode za njihovo napajanje.

Istovremeno, moguća je i pojava većeg broja glodara koja može usloviti pojavu određenih bolesti čiji su oni prenosioci. 

Uprava preporučuje držaocima životinja na poplavljenim područjima, da nakon povlačenja vode:

•  izvrše čišćenje svojih objekata za smještaj životinja, pomoćnih objekata, objekata za smještaj hrane za životinje i dvorišta;

  u saradnji sa lokalnim veterinarskim ambulantama izvrše dezinfekciju i deratizaciju ovih objekata na svom gazdinstvu;

  ne koriste hranu za životinje (sijeno i slično) koja je bila potopljena; - obavezno izvrše pregled svinjskog mesa na trihinelozu u veterinarskoj ambulanti u slučaju klanja svinja u domaćinstvu za sopstvene potrebe;

•  preduzmu dodatne mjere predostrožnosti u smislu poboljšanja zoohigijenskih uslova za držanje životinja (kvalitetnija ishrana, provjetravanje objekata u cilju smanjenja vlažnosti, onemogućavanje kontakta sa životinjama sa drugih gazdinstava, redovno pranje i dezinfekcija opreme i pribora za mužu i sl.);

•  blagovremeno obavijeste lokalnu veterinarsku ambulantu o svim uočenim promjenama zdravstvenog stanja svojih životinja.

Licima koja gaje povrće u svojim baštama preporučuje se sprovođene sledećih aktivnosti:

Ukoliko je bašta bila pod uticajem vode koja je nastala kao posljedica poplava, povrće može sadržati kontaminente i određene biološke i mikrobiološke onečišćivače  koji mogu ugroziti zdravlje ljudi.

Poljoprivredne proizvode koji su zahvaćeni poplavom ne treba koristiti ni za ishranu životinja već iste treba odložiti kao i drugi organski otpad odnosno komunalni otpad iz domaćinstva.

Preporuke:

1. Ne koristiti povrće koje se konzumira svježe (zelena salata, kupus, raštan), kao i zeleno lisnato povrće poput spanaća, blitve, rukole koje je dospjelo za fazu berbe jer ne postoji mogućnost da se ovakvo povrće efikasno očisti zbog karakterističnih nabora na kojima se mogu zadržati bakterije i drugi kontaminenti.

2. Kuvanje povrća uklanja patogene, ali ne uklanja industrijske i hemijske kontaminente.

3. Ostalo voće i povrće može biti spašeno u zavisnosti od vremena berbe. Ukoliko se berba vrši nekoliko nedjelja poslije poplave, biljke treba oprati, oljuštiti i skuvati. Prije berbe provjeriti da li su plodovi mekani, naprsli ili imaju fizička oštećenja i u tom slučaju ih ne treba koristiti. Cjelovito voće i povrće se može jesti, ukoliko se prethodno dobro opere vodom za piće, oljušti i skuva. Izbjegavajte mogućnosti unakrsne kontaminaciju sa površinama kojima se priprema hrana.

Generalne preporuke:

•  mekano povrće (paradajz, patlidžan, tikvice, krastavac) nije bezbjedno i predstavlja visoki rizik po zdravlje;

  povrće kod kojeg se razvio cvijet prije poplave (poput brokolija, karfiola) do berbe predstavlja nedefinisan rizik odnosno kada se plod razvije, pere se i kuva, ali rizik i dalje postoji;

•  povrće koje raste pod zemljom, poput krompira, šargarepe i cvekle bi trebalo da bude bezbjedno, ukoliko je od poplave do berbe prošlo minimum 4 nedjelje, pri čemu je pranje i priprema po upustvu obavezujuća;

•  povrće koje je procvjetalo nakon poplave trebalo bi da je bezbjedno za upotrebu.

Da biste zaštitili voće i povrće koje nije bilo direktno zahvaćeno poplavom, perite ruke prije i poslije berbe, ne ulazite u kuću sa obućom koju ste nosili u bašti i presvucite odjeću.

Nemojte prodavati voće i povrće iz potpoljenih bašta, jer možete ugroziti zdravlje drugih ljudi.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko bezbjednosti voća i povrća iz vaše bašte, obratite se lokalnoj savjetodavnoj službi.


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove